Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Fødsel»Sådan slipper du af med forstoppelse efter dit kejsersnit

Sådan slipper du af med forstoppelse efter dit kejsersnit

Skrevet af 
Skal du have foretaget et kejsersnit eller har du fået foretaget et kejsersnit, så er der stor chance for, at du døjer med forstoppelse i mild eller svær grad. Her kan du læse om, hvordan et par helt naturlige fif kan hjælpe dig til at få gang i maven igen.

Fødsel ved kejsersnit er en udbredt operation verden over. Danmark ligger i toppen af de skandinaviske lande med en frekvens på 21%, men på verdensplan er det faktisk de sydamerikanske lande, der topper med næsten 50% af alle fødsler.

Efter et kejsersnit er der nogle helt almindelige hensyn, der skal tages – det har hospitalet helt styr på at informere dig om. Du skal hovedsageligt forholde dig som efter enhver anden operation, nemlig i ro og med fokus på at give syningen og din krop den ro til at hele, som den har brug for. Navnlig belastning skal du passe på med, og derfor anbefales det fra lægelig side, at du ikke bærer på noget tungere end din lille baby.

Forstoppelse efter kejsersnit

Mange kvinder døjer i dagene efter et kejsersnit med forstoppelse. Det er meget ubehageligt, og når man lige er kommet hjem fra hospitalet og gerne vil nyde den nye familieforøgelse, så er det ikke ligefrem forstoppelse, man har lyst til at bekymre sig om, vel? Det er dog svært at undgå, for din krop reagerer både hormonelt, fysisk og følelsesmæssigt på fødslen på måder, der kan gøre det vanskeligt at komme på toilettet.

 


Den hormonelle påvirkning laver rod i tarmen, og du har ofte væskeunderskud, hvilket også giver hård mave. Dine mavemuskler er sat ud af spil, narkosemedicinen kan også betyde hård mave, og du er nok nervøs for at presse nedad på grund af syningen.

Hvad kan du selv gøre?

Tips til at få gang i maven igen

I gamle dage var det standard at inkludere sveskejuice i diæten til nybagte mødre, fordi svesker sætter gang i maven. I dag udskriver mange læger medicin, der blødgør afføringen, hvis du har problemer. Men der er dog mere naturlige måder at afhjælpe problemerne på. Her får du nogle tips til, hvordan du på naturlig vis kan få maven til at komme i gang igen.

 
 


1: Spis rigtigt. Svesker eller sveskejuice er godt, fordi de indeholder fibre og et naturligt og ufordøjeligt plantesukker kaldet sorbitol. Begge dele trækker vand ind i afføringen og blødgør den. I din kost efter fødslen skal der være masser af fibre fra grønsager og groft brød samt mad med højt jernindhold.

Spiser du jernholdig mad, kan du skrue ned for jerntilskuddene, som ofte giver svær forstoppelse. Men i og med at du anbefales jerntilskud efter fødslen, bør du vælge et præparat der ikke giver forstoppelse. Det kan feks være Floradix Krâuterblut Urte-jern mikstur som du måske kender fra din graviditet. Floradix Kräuterblut er et godt jernsupplement, som kan bruges af alle. Det gælder især børn i voksealderen, kvinder i den fertile alder, gravide, idrætsudøvere eller folk, der har mistet blod under f.eks. en operation. Du kan tage miksturen op til 8 uger efter fødslen.

Produktet er baseret på blomster, frugter og bær og indeholder udover jern en lang række urteudtræk og frugtkoncentrater, samt B- og C-vitamin og er helt fri for farvestoffer, alkohol, konserveringsmidler samt kunstige sødestoffer.

2: Bevæg dig. Det er en skrøne, at gravide og nybagte mødre skal blive i sengen i dagevis. Du skal ikke gå i fitness center, støvsuge eller løbe på trapper, men du skal stå op, gå rundt, strække dig og bevæge dig for at få blodcirkulationen i gang. Der skal renses ud i systemet efter en fødsel, og det kan du hjælpe i gang ved at bevæge dig.

3: Tag det roligt. Du skal ikke sidde musestille, men både fysisk og psykisk tage den med ro. Du har lige været igennem en lang graviditet, og derefter en større operation. Stress og nervøsitet kan give forstoppelse. Så prøv at puste ud, trække vejret dybt og fokuser på dit lille barn og jeres ”babyboble”.

 
 


Kilde: Healthline.com: Constipation after c-section 
Kilde: Dr.dk: Så mange føder ved kejsersnit verden over 
Kilde: Sundhed.dk: Kejsersnit 
Kilde: Klogkost.dk: 5 madråd - sådan kan du undgå forstoppelse

Skrevet af