Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Hvordan du håndterer pres overfor igangsættelse

Hvordan du håndterer pres overfor igangsættelse

Skrevet af 
Hvad nu hvis din jordemoder foreslår en igangsættelse, men du ikke ønsker at blive sat igang?

I uge 39, 40 eller 41 i din graviditet er der måske mange omkring dig der spørger om hvornår du skal sættes igang? Og det på trods af, at du og baby har det fint og er sunde og raske. Det er somom, folk tror, at din baby ikke kommer ud uden igangsættelse og det ligger et unødigt pres på dig. Til jordemoderkonsultationen får du at vide, at hvis baby ikke er kommet i næste uge, så vil du få en tid til igangsættelse. Du har hørt en del om igangsættelse, og er ikke opsat på at blive sat igang medmindre det er absolut nødvendigt.

Her er 6 råd fra Australske Kelly Winders' Bellybelly.com, skrevet af Sam Mcculloch til hvordan du kan håndtere presset. Denne artikel er redigeret af Jordemoder Sophie Puck.

Hvis din jordemoder foreslår igangsættelse som en nødvendighed, spørg hvorfor?  Hvis der absolut ikke er nogen medicinsk årsag til igangsættelse, er du i din fulde ret til at afvise eller tøve med igangsættelsen.

I anbefalingerne om igangsættelse af veer som er udstedt af Verdenssundhedsorganisationen hedder det: "Igangsættelse af veer skal kun udføres, når der er en klar medicinsk indikation for den, og de forventede fordele opvejer dens potentielle skader".

Alligevel oplevede mere end 1 ud af 4 kvinder i USA i 2013, at deres jordemoder forsøgte at fremskynde veer. Heraf var næsten halvdelen af ​kvinderne blevet igangsat på baggrund af en ikke-medicinsk årsag.

Spørg dig selv: "Hvem er chefen?"

Det er din jordemoders rolle at hjælpe dig med at træffe velinformerede beslutninger om at blive igangsat. Hvis der ikke er nogen medicinsk årsag til en ignagsættelse og din baby har det fint, er det ikke din jordemoder, eller pres fra andre, der skal bestemme om du skal lade din fødsel starte med en igangsættelse. Som den gravide har du ansvaret for at træffe de bedste beslutninger for din fødsel og for dit barns og dit helbred. Din jordemoder er der for at støtte dig, men husk, at du er den vigtigste beslutningstager med hensyn til din graviditet og fødsel. 

Hvis du bliver presset til at få en igangsættelse af en ikke-medicinsk årsag, skal du huske din jordemoder på, at du har ret til at træffe en velinformeret beslutning.

Tilbud om kompromis

Vær forberedt på, at hvis du takker nej til igangsættelse, er der mulighed for, at du bliver tilbudt et kompromis. Måske kan du blive, at jordemoderen puffer lidt rundt med baby eller prøver at udvide dig. Disse muligheder synes måske at være lavrisiko og enkle, men de har alle deres egne risici og potentielle komplikationer. Der er ingen garanti for, at disse metoder vil fungere, og det kan betyde, at du får brug for flere indgreb for at få arbejdet startet korrekt, hvilket øger din risiko for en assisteret eller kirurgisk fødsel.

Kend alternativerne

Det er nemt blive forført til at tro, at baby er klar til at blive født inden for termin. Det er også meget stressende at høre om store babyer eller endda dødsfald. Her må man spørge ind: Hvad er risikoen? Hvordan er statestikkerne? Både du og din baby er udsat for risici for komplikationer, der kan have korte og langsigtede konsekvenser uanset valg. Men hvis det ikke er nogen medicinsk nødvendighed at sætte dig igang, er der altid et alternativer.

Du kan vælge at blive fulgt ekstra tæt, mens I venter på at din krop er klar til at føde. Din jordemoder vil formodentlig foreslå at kontrollere din babys trivsel ved hjælp af en stress test. 

Naturlig igangsættelse?

Det kan være fristende at begynde at tjekke måder hvorpå dine veer "går igang af sig selv". Om det er trappegang, ballancebold eller en stærk chicken curry. Hvis du af medicinske årsager er blevet sat igang og der ikke rigtig er kommet skub i sagerne kan det være et forsøg værd.

Men hvorfor tvinge din krop til at gå i fødsel før kroppen og din baby er klar? Din baby ved, hvornår han/hun skal fødes. Din krop ved, hvornår du skal svare på dit barns signal om, at det er tid. Veerne opstår ud af en kompleks proces af hormoner der udmunder i dit barns fødsel. I de uger og dage, der kommer før veerne gennemgår din krop en masse ændringer. Denne proces kan ikke ses, men det er ikke ensbetydende med at der ikke sker noget.  

Husk at slappe af

I slutningen af ​​en graviditet er det vigtigt at slappe af. Der er ikke noget afslappende ved at vride rundt med en stor mave, ikke at være i stand til at sove ordentligt, og at skulle stå op flere gange om natten for at tisse. Men veer handler kun om hormoner.

Når veerne begynder, frigives hormonet oxytocin for at stimulere sammentrækninger. Oxytocin er medvirkende til at få os til at føle os trygge og understøttede, sådan at vi kan udskille endnu mere oxytocin.

Hvis vi føler os stressede og pressede, frigør vores kroppe stresshormoner, herunder adrenalin. Stresshormoner modvirker oxytocin og nedsætter frigivelsen af ​​oxytocin og nedsætter derfor muligheden for udvikling af veer. Så hvis du er stresset og under pres for at blive sat igang, vil din krop arbejder imod sig selv.

Veerne kan være forestående - måske kun en dag eller en uge væk, så selvom afslapning kan være lettere sagt end gjort, er det det bedste, du selv kan gøre. Vælg at stole på din baby og din krop, hvis alt er godt. Din baby behøver ikke igangsættelse for at blive født.


NB: Vær desuden bevidst om, at følelsen af at være alene og utålmodig kan være overvældende. Derfor er det af stor værdi at skabe sig et "team" til før- (og efter) fødsel, som kan hjælpe med at holde roen, støtte og vejlede når tanker bliver store og utålmodigheden brændende.

Det kan være en doula, en privat jordemoder, en mor, et familiemedlem eller en veninde, der har ro og tro på kroppens arbejde i fødsel.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du på en helt naturlig måde kan sætte gang i de mekanismer der modner til fødsel, kan du se Jordemoder Sophie fortælle om modningsakupunktur i denne video: 
Kilde: www.bellybelly.com

Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL