Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Når den store må vige pladsen for baby

Når den store må vige pladsen for baby

Skrevet af 

Sorg, chok, nedtrykthed og vrede. Det er de følelser, som storebror eller storesøster oplever, når en lille ny baby tager førstepladsen derhjemme.

Forfatter og mor til 4, Sarah Ockwell-Smith, er klar i spyttet, når hun fortæller om, hvordan det kan være at blive storebror eller storesøster. Har I lige fået en baby nr 2 derhjemme, så har du måske brug for hendes 5 gode råd til, hvordan du bedst imødekommer den stores voldsomme reaktioner. Dem får du derfor her i artiklen hos Min-barsel.dk 

 



Ockwell sammenligner situationen, når en lille ny melder sig ankomst med, at din partner pludselig kom hjem med en kæreste nr. 2, som da lige skal være en del af familien fra nu af. Hendes synspunkt er, at vi som forældre skal tage den førstefødtes voldsomme reaktioner alvorligt og først og fremmest anerkende det tab, som de føler.

Det er meget normalt, at de frustrerede børn får hysteriske anfald, skriger mere, er voldelige overfor babyen eller overfor jer, går i baglås, bliver mor-syg, ikke vil sove og pludselig ikke er renlig mere. Alt dette vidner ifølge Ockwell om, at ankomsten af en lille ny faktisk medfører autentisk sorg og tab for den førstefødte, som nu skal forlade toppen af opmærksomhedspyramiden derhjemme.

Uanset om man som forældre anser den følelse og de reaktioner som rimelige eller ej, skal de tages dybt alvorligt og tackles som ægte sorg-reaktioner.

 
 
Hvordan gør man så det? Ockwell har 5 gode råd:

1: Vis medfølelse og forståelse for dit barns følelser. Det handler ikke om, at barnet er uartigt for at hævne sig. Dit barn forsøger at kommunikere sin sorg. Jo voldsommere reaktioner fra barnet, jo voldsomme oplever de deres sorg og tab, og jo mere skal du forsøge at give barnet opmærksomhed og kærlighed.

2. Drop snakken om ”Nu er du en stor pige/dreng”. Hvis det at være stor, når man måske kun er 2,5 år, pludselig betyder, at man villigt skal vige pladsen og ikke får opmærksomhed mere, så er det altså ikke særlig god reklame for det med at være stor. Det er ikke et privilegium, det lyder mere som en straf. Det er også forklaringen på, hvorfor mange store søskende pludselig vil bruge sut igen eller taler babysprog. De vil slet ikke være store, når det ikke giver privilegier. Sig i stedet ”Du er altid min lille skat” og forsøg at knyt privilegier til den nye status som storesøsken.

3. Hav tid alene med dit store barn. Uden baby. Særligt mor har det med at blive den, der bliver hjemme med baby, mens far tager på tur med den store. Prøv at bytte om en gang i mellem. Hvis du ammer, så am babyen og overlad så den lille til far i 30 minutter, mens du og den store går et andet sted hen og leger i fred. Fokusér på god leg i øjenhøjde med dit store, dejlige barn og signalér, at du også savner hyggetid alene med ham/hende.

4. De fleste børn bryder sig ikke om forandringer. Forsøg derfor at holde fast i jeres rutiner om fx sovearrangementet, om pottetræning, børnehavestart, siddepladser ved spisebordet osv., så alt forbliver, som det er, mindst 3 måneder før og 3 måneder efter den lilles fødsel. På den måde kan ingen forandringer, som det store barn måske oplever som tab eller negativt, forbindes med den lille ny.

5. Giv dit store barn nogle små opgaver eller ansvar i forbindelse med babyen. Kan den store have et særligt job, som kan inkludere dem i omsorgen for babyen? Holde styr på sutterne, finde nattøjet, hente rene bleer, synge, mens du skifter ble? Lave fine tegninger til puslepladsen? Vis den store, at der er brug for hans/hendes omsorg. Jo mere, det store barn kan involveres i at passe på babyen, jo bedre. Fortæl, hvor meget du sætter pris på hjælpen.

Hvis du vil læse bøger med dit store barn om det at blive storebror eller storesøster, og om at have følelser som jalousi og kærlighed, anbefaler vi: Lillebror skal byttes af Jan Ormerod.

Til forældre anbefaler vi bogen: Søskende af Magrethe Bruun Hansen, som handler om at skabe gode søskenderelationer mellem sine børn. Vi anbefaler også bogen Drop opdragelsen af Fie Hørby, som for det første er en fremragende bog om relationer, og for det andet; indeholder et vigtigt kapitel om hvordan man på sigt lærer sine børn at håndterer søskendekonflikter og hvordan du som forælder undgår dommerrollen og milimeterdemokratiet. 

Kilde: The Huffington Post: Why children misbehave when a new a new baby arrives

 
 
Skrevet af 

Relaterede artikler