Du er her:min barsel»Nyheder»Pas på de små i juletravlheden
mandag, 04 december 2023

Pas på de små i juletravlheden

Skrevet af 

 

Det er nu, du skal tænke på at beskytte familien mod brandfælder. Statistisk set er det især de helt små børn, det vil gå ud over når der her i december måned sker brandulykker. Vær opmærksom på, at levende lys er særligt dragende for familiens mindste, og de kender selvsagt ikke faren bag en antændt adventskrans.

Hvert år er op mod 1000 børn mellem 0-4 år involveret i en brandulykke. Der hvor der kan ske størst skade er hvis der går ild i noget, og det er desværre også den hyppigste årsag til brandulykker i Danmark. Det er ofte juledekorationer og levende lys der er synderne, men vær også opmærksom på ovne og kogeplader som de små brænder sig på, mens forældrene har travlt med juleforberedelserne.

Børn er nysgerrige af natur, og mange synes, ild er spændende. I forhold til levende lys, som er særligt dragende for børn, er der særlige råd du bør følge:

1) Vær særligt opmærksom på, at du placerer lys og dekorationer så langt uden for børns rækkevidde, at de heller ikke ville kunne nå lysene ved hjælp af stole og andet, som de kan kravle op på.

2) Fjern lightere og tændstikker, som langt oftere kommer til at ligge fremme i julen.

3) Gå aldrig fra tændte stearinlys og lad ikke lysene gå ud af sig selv.

4) Placer lys, så de kan brænde frit med rigelig afstand til pynt og gran. Det er også en god idé at have noget vand i nærheden hvis uheldet skulle være ude, f.eks en vandkande eller vandforstøver. 

5) Hvis dit barn har en alder så det forstår:
Tal med barnet om, at ild altid kun må tændes sammen med en voksen men tal også om "Hvad nu hvis det brændte?". På den måde kan du lægge en fornuftig plan sammen med barnet og du kan 
hjælpe dit barn med at kunne håndtere en farlig situation ved at tale stille og roligt om, hvad man skal gøre, hvis nu det brændte.

Langt de fleste børn vil nemlig helt naturligt gemme sig når de bliver skræmte. Ifølge brandvæsenet ser man desværre alt for ofte børn, der har gemt sig under senge eller i skabe ved brand, fordi de bliver bange for ilden eller den højlydte røgalarm. Brandvæsenet kommer også ud til brændende huse og lejligheder hvor der er børn, der gemmer sig, fordi de selv er årsag til branden og er bange for at få skældud.

6) Hvis du har en røgalarm, hvilket er en rigtig god idé, bør du også involvere dit barn i røgalarmen og lære barnet, hvad lyden betyder, så du gør dit barn tryg ved røgalarmen.
En røgalarm er høj og skinger, når den bipper, og mange børn bliver skræmte af den høje lyd. Snak om hvad lyden betyder, og hvad røgalarmens formål er, og hvordan I sammen kommer hurtigt ud af jeres hjem, hvis den pludselig går i gang.

7) Endelig bør du tjekke om brandalarmerne virker som de skal. 

Kilde: https://tryg.dk/gode-raad/born-og-brandsikkerhed