Du er her:min barsel»Nyheder»Hormon identificeret som årsag til graviditetskvalme
tirsdag, 23 januar 2024

Hormon identificeret som årsag til graviditetskvalme

Skrevet af 

Graviditetskvalme er en udfordring, som mange kvinder oplever under graviditeten. For nogle bliver det så overvældende, at det kræver medicinsk behandling.

Nu har forskere fra Cambridge Universitet i England gjort en opsigtsvækkende opdagelse, der potentielt kan ændre behandlingen af graviditetskvalme.

Forskningen peger på et hormon ved navn GDF15 som en central faktor. Dette hormon, som findes i moderens blodbanen under graviditeten, påvirker hendes nervesystem og forårsager kvalme og opkast. Studiet, publiceret i tidsskriftet Nature, indikerer, at mængden af GDF15 i moderens blod og hendes følsomhed over for hormonet er afgørende for, hvor alvorlig kvalmen bliver.

Ved at udføre eksperimenter på mus har forskerne opdaget, at mus, der blev udsat for lave doser af GDF15 før graviditeten, udviklede en vis tolerance over for hormonet, hvilket mindskede deres reaktion under graviditeten. Dette antyder, at eksponering for hormonet før graviditeten potentielt kan forebygge kvalme.

Professor Stephen O'Rahilly fra University of Cambridge mener, at denne opdagelse åbner døren for nye behandlingsmetoder. Ved at forhindre GDF15 i at påvirke specifikke receptorer i moderens hjerne kan man muligvis effektivt behandle graviditetskvalme.

Eksperter har udtrykt begejstring over denne nye viden. Malin Eberhard-Gran fra Universitetet i Oslo mener, at selvom mere forskning er nødvendig, er de hidtidige fund banebrydende og utrolig spændende.

Læge Anne Ostenfeld fra Nordsjællands Hospital er enig i betydningen af denne forskning. Selvom der stadig er lang vej til en effektiv behandling, er det første gang, man har identificeret en biologisk årsag til graviditetskvalme, hvilket åbner døren for målrettet behandling.

Hun håber, at denne nye viden vil føre til en bedre forståelse og behandling af denne tilstand, så kvinder ikke længere behøver at lide unødigt under graviditeten.

Kilde: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2024-02-13-forskere-har-fundet-aarsag-til-graviditetskvalme-et-fantastisk-vigtigt-fund