Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Tips og ideer»Stofbleer – ellers tak, det er jo møgbesværligt!

Stofbleer – ellers tak, det er jo møgbesværligt!

Skrevet af 
Har du også overvejet stofbleer efter at have læst et blogindlæg, eller måske mødt en stofble-mor sidst du var ude at mingle? Og er gået hjem, optændt af et ønske om at ”nu skulle det være”? …og har givet op fordi det hele var for uoverskueligt…?
 
Det er i hvert fald ofte noget af det jeg hører, når jeg snakker med nybagte forældre, der rigtig gerne vil i gang med stofbleerne, men ikke kan overskue det hele ;) Tag det roligt, der ER hjælp at hente, og os der allerede er bidt af stofble-metoden, har ofte det til fælles, at vi rigtig gerne vil fortælle og hjælpe i gang.
 
Det kan ganske rigtig virke som en hel jungle, at begive sig i gang med stofbleer, men det behøver det ikke være. Du kan enten søge på nettet, der er rigtig mange gode engelsksprogede blogs og nogle enkelte danske.
 

Du kan også få "komme-i-gang hjælp med Stofble-Skolen eller du kan vælge at ringe og få hjælp hos en af de danske forhandlere der er. 

Fordelene ved stofbleer

Der er nogle klare fordele ved at vælge stofbleer:
  • Du skåner dit barn for en stor portion kemi, og især de superabsorberende stoffer (dem der gør at engangsbleer kan suge rigtig meget uden at føles våde) 
  • Du skåner barnets hud, da engangsbleerne suger så meget, at de forstyrrer hudens naturlige funktion
  • Du sparer miljøet for en kæmpe mængde affald – i gennemsnit producerer et engangs-blebarn ca. 1,5 ton affald på den normale 3-årige bleperiode.
  • Og du sparer penge …potentielt mange penge.
 
Engangsbleerne har naturligvis fået en plads i småbørns-familiernes liv af en simpel grund – det er NEMT! Det er nemt at bruge dem, det er nemt at opbevare dem og det er nemt at skille sig af med dem. I hvert fald hvis du tænker ude af øje, ude af sind.

Men i mine øjne har nemheden en forholdsvis stor pris, og den pris betaler din babys sundhed, miljøet og såmænd også din egen pengepung.

 

Den rette stofble

Med stofbleerne er den største udfordring ofte at finde den rette stofble. Alle børn er forskellige, nogle tisser meget, andre lidt – nogle er tykke, andre er tynde osv. Der findes stofbleer til alle børn, og her vil gode råd fra enten andre stofble-brugere, forhandlere og blogs være en stor hjælp.
 
Noget af det første du skal tænke over, er om du har specielle krav, til de stofbleer du vælger:
 
  • Er økologiske materialer vigtige, skal det helst være naturmaterialer eller er der frit valg på alle hylder?
  • Er økonomien et vigtigt parameter? Under alle omstændigheder vil du som regel ende med at bruge mindre end du gør på engangsbleer. 
  • Tisser dit barn meget eller bare almindeligt? 
  • Skal det være ultranemt á la engangsbleer, eller er det ikke det vigtigste?
 
Generelt kræver det lidt mere af dig at bruge stofbleer, de skal vaskes og i nogle tilfælde kan de tage nogle sekunder ekstra at lægge på – og det skal du lige være indstillet på.
 
Det er vigtigt at få fundet nogle gode rutiner derhjemme i forbindelse med bleskift, vask og håndtering af de beskidte bleer – og det er kun jer selv der kan finde ud af, hvordan det skal være.
 
Det er vigtigt at I finder nogle nemme måder at gøre tingene på, ellers bliver det for surt og besværligt og så ender man måske alligevel med at gå over til engangsbleerne. Og igen, der er meget erfaring at hente, så spørg endelig.
 
Tænk over jeres behov – vælg den løsning der passer bedst til jeres daglige rutiner og vær realistiske. Det er jo helt OK at vælge de nemme stofble-løsninger, selvom de mere besværlige måske er mere ”øko-øko”.
 
Sørg for at have stofbleer nok – selvom det er billigere at købe 15 i stedet for 25 bliver det ofte for bøvlet at nå at få vasket osv. og så går det måske nemmere i ged for jer.
 
Prøv jer frem – lad være med at købe en stor stak stofbleer fordi de er flotte og SER gode ud. Køb hellere en af hver af dem, i er interesseret i og test dem af inden i investerer stort. Ko og Ko har f.eks. en prøvepakke med stofbleer I kan låne, så kan I teste forskellige størrelser og bletyper.
 
Spørg endelig når I er i tvivl – vi er mange der gerne vil hjælpe.
 
Jeg håber det her giver dig mod på at prøve stofbleerne af – jeg vil i hvert fald rigtig gerne hjælpe dig i gang, og du kan altid kontakte mig (Mette) hos Ko og Ko hvis du har spørgsmål.

 

 

Skrevet af