Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Graviditetskvalme

Graviditetskvalme

Skrevet af 
For rigtig mange kvinder er kvalme et af de tidlige symptomer på graviditet. Faktisk har omkring 7 ud af 10 kvinder kvalme i starten af graviditeten. Mange gravide kvinder synes, at udtrykket "morgenkvalme" en dårlig joke, da graviditetskvalmen ofte strækker sig over hele døgnet. Det kan være meget invaliderende. Læs med her, hvad du kan gøre for at mindske din kvalme.

Hvis man er meget generet af graviditetskvalme, kan det være svært at glæde sig over sin kommende moderrolle, eller have overskud til eventuel ældre søskende, men man kan trøste sig med at graviditetskvalme normalt aftager indenfor de først tre måneder af graviditeten. For enkelte kvinder varer graviditetskvalmen hele graviditen, og det skyldes ofte ubalance i hormonerne

 

Statistisk set har kvalmeramte kvinder mindre risiko for at abortere.

Den primære årsag til kvalme er de hormonelle processer i kroppen, kombineret med den måde kroppen omsætter kulhydrater på. Dette giver ubalance i kroppens syre-base forhold så blodets PH-værdi bliver mere surt.

Der findes en lang række ting der kan hjælpe på kvalmen. Det er meget individuelt hvad der virker, så prøv dig frem: 

 
 
 • Tag et ekstra tilskud af B6-vitamin. Høje doser B6-vitamin er særdeles effektivt mod kraftig kvalme og opkastninger under graviditeten. Tal med din læge eller apoteker for at sikre dig den rette dosis i forhold til eventuel andre vitaminpiller, som du tager.

 • Du kan gøre meget for at ændre din krops ph-værdi når nu de hormonelle processer gør din krops ph-værdi sur. Når du f.eks. skal fordøje citronsaft eller anden sur mad, danner kroppen base. Derfor er det en god idé at drikke et par liter vand tilsat citron, i løbet af dagen. Moden frugt og grøntsager og mælk er også basedannende så indtag rigeligt af det. Hvorimod umoden frugt, brød, ris, sukker og kød er syredannende, fordi kroppen danner syre i fordøjelsesprocessen af den type mad.

 • Der findes en japansk specialitet der hedder Umeboshi-blomme, som hjælper mod kvalme, fordi blommerne er ekstremt basedannende. Umeboeshi er små syltede blommer som er meget sure og salte. De fås i specialbutikker, i nogle helsekostforretninger og de kan bestilles på nettet. Desuden er de meget næringsrige og indeholder bl.a. kalk og jern. De hjælper også mod træthed, fordøjelsesproblemer og sure opstød hvilket også skyldes blommernes basedannende effekt.
  Spis 1-3 umeboshi blommer om dagen. De fås hele og også som puré på glas. De smager som sagt meget surt og meget salt, så det kan være lidt af en udfordring af få dem ned,- men effekten er stor. Den letteste måde at få dem ned i en fart, er at bruge purréen. Tag en teskefuld med purré, dyp det i en skål yoghurt (ylette, ymer eller lignende), så purréen er helt dækket og omsluttet af yoghurt, og indtag det, uden at smage for meget på det. En til to teskefulde er nok.

 • Forsøg dig med små, hyppige måltider med sunde og proteinrige fødevarer. Der bør ikke gå mere end tre timer imellem dine små måltider. Spis også gerne lidt, hvis du er oppe om natten, det gør morgenkvalmen mindre. - Kvalmen er som oftest værst når blodsukkeret er lavt, hvilket det typisk er om morgenen. 

 • Benyt dig af de gode (langsomme) kulhydrater, der findes i frugt og grønt, og rodfrugter. Det giver det mest stabile blodsukker. Pas på for mange af de hurtige kulhydrater der findes i slik og andre søde sager, de skaber et ustabilt blodsukker. Når du spiser disse søde sager, begræns dig til en lille smule. Start dog gerne morgenstunden med at spise et par kiks for at stabilisere blodsukkeret. Mange kvinder syntes, at det er mest effektivt at kiksene indtages INDEN de står ud af sengen. Prøv derfor at have en pakke kiks liggende på natbordet. 

 • Frisk luft kan gøre underværker for kvalmen. Sørg for at få en masse frisk luft hver dag og luft godt ud i din bolig. Også for at minimere eventuelle generende lugte der kan give dig kvalme.

 • Tørrede kammilleblomster til te, almindelig Kamillete, hindbærblad-te, mynte-te og citronmelisse-te er gode mod kvalme.

 • Sørg for en fiberrig kost, og drik masser af vand. Det er med til at forebygge forstoppelse, som kan være årsag til kvalme. Kroppens fordøjelsessystem arbejder langsommere under graviditet, men vær opmærksom på, at jerntilskud også kan give forstoppelse. Der findes et godt jernprodukt der ikke er stoppende. Det er produktet "Kräuterblut" som er et urteudtræk/eliksir med et højt indhold af jern og b-vitamin (her iblandt det kvalmestillende b6 vitamin, og b1, b2, b12, svarende til adt.) og desuden også c vitamin.
  Ellers er produktet HUSK, som er et 100% naturligt fiberprodukt af frøskaller, efftktiv mod forstoppelse og træg mave. Brug pulveret morgen og aften i et glas juice, eller bland det i din youghurt. Både Kräuterblut og HUSK fåes hos Matas, i helsekostforretninger, på apoteket og i visse dagligvarehuse. Husk altid at drikke et stort glas vand i efter du har indtaget HUSK.

 • Daglig moderat motion, som f.eks en gåtur i minimum en halv time udløser et stof i kroppen der minimerer kvalme i væsenlig grad. Efter et par dage vil du mærke forskellen. Men det kan kræve en stor indsats i det hele taget at komme afsted når man har kvalme.
 • Start dagen stille og roligt, hårdt fysisk arbejde og stress kan forværre kvalmen.

 • Bliv siddende oprejst i mindst 45 minutter efter måltiderne. Hvis din kvalme er kombineret med sure opstød og halsbrand er syreneutraliserende håndkøbsmidler i form af tyggetabletter og miksturer også en mulighed.

 • Husk at drikke meget mellem måltiderne, ikke mindst for at erstatte den væske, der evt. tabes ved opkastning. Gerne friskpresset usødet juice, vand med citron, citronmelisse eller lime.

 • Akupunktur imod graviditetskvalme. Der er mange akupunktører der tilbyder akupunktur imod graviditetsgener som kvalme.
 
 

OBS: Ingefær virker kvalmenedsættende, men Fødevarestyrelsen fraråder gravide at tage ingefær pga. mulig skadelig virkning på fosteret, som endnu ikke er klarlagt. 

Du bør altid søge læge ved svær kvalme. Oplever du længerevarende og svære tilfælde af opkastninger i forbindelse med graviditetskvalmen skal du også søge læge. Du bør holde øje med vægten, da kvalmen og opkastningerne kan føre til vægttab og tab af vigtige mineraler.

 

Skrevet af