Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Selen kan måske forebygge for tidlig fødsel
fredag, 09 juli 2021

Selen kan måske forebygge for tidlig fødsel

Skrevet af 

Et stort internationalt studie af mere end 50.000 mødre har for nyligt afsløret forskernes fund af specifikke gener, der spiller en afgørende rolle for, om en kvinde føder sit barn for tidligt. Forskerne har særligt fokus på to gener, hvoraf det ene gen har betydning for omsætningen af selen.  

De fleste børn får ingen senfølger af for tidlig fødsel når det gælder helbred og sundhed senere i livet. Men jo tidligere et barn fødes des større risici for komplikationer og senfølger vil der også være. Derfor har der også længe været fokus på at finde frem til hvad der kan være årsag til for tidlig fødsel. Man definere for tidlig fødsel værende fødsel før 37. graviditetsuge.

Man ved at faktorer som rygning, forhøjet blodtryk, diabetes, infektioner, og svangerskabsforgiftning påvirker fødselstidspunktet negativt, men i dette studie har forskerne kigget på den arvelige faktor ved kvinder der går for tidligt i fødsel. Man ved nemlig, at nogle familier rammes hårdere af for tidlige fødsler end andre familier og man ved at for tidlig fødsel er arveligt.

Specifikt har forskere fundet frem til tre genvarianter i kvindernes genom, hvor man med stor statistisk sikkerhed kan sige, at disse tre genvarianter hyppigere ses hos kvinder, der har født deres børn flere uger før terminen.

Særligt to af generne er nu i forskernes søgelys og disse to gener går under navnene WNT4 og EEFSEC. Disse gener bærer en kode, der i kroppen kan omdannes til signalstoffer i form af proteiner eller enzymer som påvirker kroppens funktioner. Det ene gen kan påvirke signaleringen med kønshormonet østrogen, der spiller en central rolle under graviditeten. Det andet gen har betydning for omsætningen af selen, der er livsvigtigt for, at kroppen fungerer.

Fundet af genvarianten EEFSEC, som har betydning for omsætningen af selen, finder forskerne særlig interessant. Det er nemlig ikke første gang, at selen har været i rampelyset i forbindelse med for tidlige fødsler. Det afrikanske land Malawi's befolkning har udbredt mangel på selen. Det skyldes en lokal udpint og selenfattig jordbund, der gør at afgrøder kun indeholder meget lave niveauer af Selen. Samtidig har Malawi verdens højeste forekomst af for tidlig fødsel. 

Forskerne ønsker nu at finde frem til om det er de små variationer i de to gener, der forstyrrer en fin balance hos det spirende foster og i sidste ende resulterer i for tidlig fødsel. Er dette tilfældet, vil det formodentligt kunne lade sig gøre at udvikle en medicin eller et kosttilskud, der vil kunne forhindre for tidlig fødsel der har en arvelig tendens. Den primære og naturlige kilde til mineralet selen kommer blandt andet fra forskellige nødder og frø, men også fra fisk, skaldyr, kød og indmad. 


Læs også: For tidlig fødsel er arveligt udfra 3 gener

Kilde: Politiken: Mysteriet om for tidlig fødsel er kommet nærmere en opklaring