Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Babyudstyr»Sikkerhed i autostolen

Sikkerhed i autostolen

Skrevet af 

Inden du anskaffer dig en autostol bør du undersøge markedet for de bedste og sikreste autostole.

De stole, hvor barnet er fastspændt med ryggen mod kørselsretningen er de sikreste. Ved kollision fordeles påvirkningen af kroppen langt bedre i en bagudvendt autostol. Også piskesmældsskader reduceres kraftigt, når barnet sidder i en bagudvendt autostol. Babyer er meget mere udsatte for piskesmældsskader da deres halsmuskulatur kun er svagt udviklet, og hovedets vægt i forhold til kroppen er tre gange større hos børn end hos voksne. Rådet for større Færdselssikkerhed anbefaler bagudvendt placering så længe det er muligt (op til 3 år).

Når du køber eller låner en autostol så tag bilen (og gerne barnet) med, og få instruktion i at fastspænde barnet korrekt. Læs desuden autostolens brugsanvisning og følg den nøje. Kontroller blandt andet, at stolen passer til dit barns højde og vægt. Stolene fås feks fra 0-13 kg (0-ca 1 år) og 9-18 kg (ca 1 år- 3-4 år). 

Når du har anskaffet dig en god autostol, bør du opretholde gode vaner i brugen af den. Det gælder feks. om at komme ud af døren i god tid, så du i ro og mag kan sikre dig, at dit barn sidder korrekt. Når du sikrer barnet forud for en køretur, vær opmærksom på følgende:  

  • Autostolen skal fastspændes så stramt som muligt. Brug gerne din kropsvæg når bilens sikkerhedssele spændes og efterstrammes rundt om autostolen, og tjek en ekstra gang at selen sidder korrekt.

  • Tjek om autostolens seler skal justeres, når barnet spændes fast. Selen bør være spændt netop så stramt, at du kan føre en flad hånd ind mellem barnet og selen. Hvis selen er for løs, bliver barnet udsat for en betydelig større fysisk belastning under kollision. Det kan resultere i alvorlige indre kvæstelser og i værste fald kan barnet risikere at falde ud af autostolen.

  • Selerne kan  justeres i forhold til barnets højde. Tjek om selerne er indstillet korrekt og hverken presser barnets skuldre ned, (ved at være sat for lavt i stolen) eller sidder for højt i forhold til barnets skuldre. Optimalt set, skal de så vidt muligt flugte med barnets skuldre.

  • En autostol må aldrig placeres bagved en aktiv airbag. De fleste nyere biler har idag airbags. Man kan selv deaktivere en airbag men dette er ikke 100% sikkert, så man må forbi et autoriseret værksted for at sikre sig at airbagfunktionen er korrekt deaktiveret . Placer gerne barnet på bagsædet, så barnet ikke tager din opmærksomhed fra trafikken mens du kører, og kør ind til siden, hvis det er nødvendigt.

  • Der findes autostole med et såkaldt ISOFIX beslag, der kan i sættes i de fleste nyere biler. Beslaget sættes fast i sædet, og herefter kan du bare klikke autostolen af og på. Det er således let at montere og afmontere autostolen hvilket øger sikkerheden.

Det størtste udvalg af forskellige autostole finder du nok hos Babysam

Autostole skal bruges frem til dit barn er 135 cm, herefter kan det sidde på bilens regulæresæder.

 

 
Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL