Du er her:min barsel»Nyheder»Vigtige retningslinjer for skærmtid til børn under 2 år
torsdag, 21 september 2023

Vigtige retningslinjer for skærmtid til børn under 2 år

Skrevet af 

I dag præsenterer Børns Vilkår en række anbefalinger i en Skærmguide, der skal hjælpe forældre med at navigere i en teknologisk verden, der på mange måder er løbet løbsk.

 

I en digital tidsalder, hvor børn og unge er mere tilsluttet end nogensinde før, opstår der ofte tvivl, bekymringer og konflikter omkring skærmbrug. For at imødekomme dette behov lancerer Børns Vilkår nu en omfattende samling af skærmanbefalinger for aldersgruppen 0-18 år og deres forældre.

Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår, udtaler: "Forældre står over for nye muligheder, valg og udfordrende dilemmaer i forbindelse med digitale og sociale medier, og vores nye skærmguide forsøger at imødekomme den tvivl, der kan opstå. Selvom vi stadig lærer om skærmes præcise påvirkning på børn og unge, mener vi, at der nu er tilstrækkelig viden til at indføre en mere forsigtig tilgang."


Børns Vilkårs Skærmguide bygger på forskning

Børns Vilkårs skærmanbefalinger bygger på eksisterende forskning, organisationens ekspertise inden for børneområdet og anvender forsigtighedsprincippet.

"Vi ved meget om, hvad der fremmer børns trivsel generelt, og derfor anbefaler vi, at forældre ser på det store billede i forhold til deres børns velbefindende. Det er vigtigt at tænke på barnets deltagelse i fysiske fællesskaber, søvn og fysisk aktivitet, da overdrevent skærmbrug kan begrænse tid til disse vigtige elementer," tilføjer Rasmus Kjeldahl.

Skærmretningslinjerne opfordrer også til dialog og refleksion inden for familiens rammer og betragtes som et supplement til sund fornuft, snarere end en fast skabelon, der skal følges nøjagtigt.

Børns Vilkårs skærmretningslinjer er opdelt efter syv aldersgrupper med det formål at reducere konflikter og beskytte børns trivsel og privatliv online. Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, udtaler: "Skærmguiden er vores respons på den voksende digitale påvirkning af vores børn. Vi ønsker at hjælpe forældre med klare retningslinjer, selvom vi fortsat lærer om skærmes påvirkning."

Her er nogle af de centrale anbefalinger:

  • Børn under 2 år bør undgå skærmtid.
  • Forældre bør minimere deres skærmtid, når de er sammen med deres børn.
  • Passivt algoritmebaseret forbrug bør begrænses.
  • Billeder af børn bør ikke deles uden samtykke.
  • Som udgangspunkt bør børn under 13 år undgå sociale medier.



Læge Imran Rashid hilser anbefalingerne velkommen

Skærmguiden er en bemærkelsesværdig nyhed, men ifølge læge, forfatter og debatør Imran Rashid, der brænder for at skabe forandringer i vores overforbrug af skærme, har stillingtagen til skærmtid været manglende i mere end et årti.

"Selvom der har været en mangel på viden, har vi tilladt en ubegrænset indtrængen af teknologi i vores børns liv. Det ser ud til at ændre sig nu, da jeg også har hørt, at Sundhedsstyrelsen er på vej med lignende anbefalinger", lyder det fra Imran Rashid.

Imram Rashid hilser dog anbefalingerne i Skærmguiden mere end velkommen. Han mener,  at anbefalingerne er fornuftige og velbegrundede. Han supplerer med, at det er essentielt at fokusere på skærmens indhold frem for den tid, der tilbringes foran skærmen og at skærmaktiviteter bør tilpasses barnets alder og behov.

Skærmguiden er som tidligere nævnt lavet til dig, som gerne vil have hjælp til at tage stilling til, hvad dit barn kan lave på skærmen, og hvilken rolle skærmene skal spille i jeres familie. Udover anbefalinger til børn, unge og forældre indeholder skærmguiden også råd til fagfolk i daginstitutioner og skoler.

Du kan finde skærmguiden her: https://bornsvilkar.dk/nyheder/boerns-vilkaar-her-er-vores-anbefalinger-til-boern-og-unges-skaermbrug/