Du er her:min barsel»Nyheder»Fødeafdeling i Aarhus hædres af WHO for bristningsprojekt
tirsdag, 10 maj 2016

Fødeafdeling i Aarhus hædres af WHO for bristningsprojekt

Skrevet af 

Jordemoder Sara Kindberg er en stolt kvinde i disse dage. Hun arbejder på Aarhus Universitetshospital, hvor de for nylig er blevet fremhævet af Verdenssundhedsorganisationen, også kaldet WHO, på grund af deres unikke tilgang til bristninger og den efterfølgende syning i forbindelse med fødsler.

Det er omkring 80% af alle førstegangsfødende kvinder, der oplever bristninger under fødslen. Som regel er der tale om små rifter i mellemkødet, som nemt og uden videre sys af jordemoderen lige efter fødslen. Men somme tider er der tale om mere alvorlige bristninger, og for omkring 5 % af førstegangsfødende er bristningerne så alvorlige, at der skal en læge til. 3% oplever at briste helt ned omkring endetarmen. Alvorlige bristninger og efterfølgende syninger kan medføre problemer med vandladning og afføring for kvinden, så det er meget vigtigt at holde styr på tilstanden siger Sara Kindberg.

Derfor tager de det også alvorligt på Aarhus Universitetshospital. Her checkes alle kvinder med bristninger rutinemæssigt, når der er gået 3 dage efter fødslen – omtrent samtidigt med, at babyen skal have taget blodprøve fra hælen. Den omhu mener WHO er noget ganske særligt på verdensplan, og derfor er denne praksis kommet med på en liste over 13 projekter rundt om i verden, som forbedrer trivsel og sundhed hos kvinder. Der er ikke andre danske projekter blandt de 13, så glæden er stor hos Sara og hendes kolleger.

Nu ønsker personale fra fødegange i hele Norden at lære, hvordan de dygtige folk i Aarhus gør – det kaldes ligefrem Aarhus-modellen.

At holde godt øje med bristningernes heling og syningernes kvalitet gør det ifølge Sara Kindberg muligt at gribe ind og evt. sy om, hvis der viser sig problemer. Derved undgår kvinderne de alvorlige problemer, som et betændt sår eller en dårlig syning kan medføre.

Denne gode service har betydet, at kun 2 % af syningerne på Aarhus Universitetshospital skal laves om.

Aarhus-modellen breder sig forhåbentlig til andre dele af verden med WHO’s anbefaling af projektet i ryggen. Det glæder selvsagt jordemoder Sara Kindberg: ”Det er utroligt skønt, og jeg er utroligt stolt af at have bidraget til et koncept, der kan være med til at lave nye former for service for kvinder i hele verden”, siger hun.

Kilde: DR.dk: WHO: Alle fødegange bør gøre som i Aarhus

Om bristninger: jordemoderforeningen.dk: Bristninger