Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Tips og ideer»Lider du af tandlægeskræk?

Lider du af tandlægeskræk?

Skrevet af 

Dette indhold er sponsoreret 

Kender du følelsen af at være bange for at gå til tandlæge? Måske får du svedige håndflader, hjertebanken og en trang til hellere at ville blive hjemme? Så lider du højst sandsynligt at tandlægeskræk, også kaldt odontofobi. Rigtig mange lider af tandlægeskræk, som resulterer i en angst for at gå til tandlægen. Du kan heldigvis få hjælp til tandlægeskræk. Der er mange fordele ved at komme din tandlægeskræk til livs, da udskudte behandlinger kan føre til dårligt helbred og endnu større behandlinger. Godt smil tandlægerne i fx Odense, Aarhus, Aalborg og 24 andre byer i Danmark har tandlæger med speciale i tandlægeskræk, som kan hjælpe dig med din fobi for tandlæger.

Hvad er tandlægeskræk?

Tandlægeskræk eller odontofobi findes i mange forskellige grader, og blot fordi du måske føler dig lidt ubekvem eller bange når du skal til tandlæge, behøves du ikke nødvendigvis at lide af tandlægeskræk. Dog er tandlægeskræk rigtig udbredt i befolkningen, så der er intet mærkeligt ved at være bange for tandlæger. Hvis du har en så svær form for tandlægeskræk, at du helt udebliver fra tandlægen og kan mærke angsten blusse op, så snart tandlægen er i nærheden, omtales det typisk som odontofobi. Du kan altså også sagtens lide af tandlægeangst, selvom at du stadig går til tandlægen og bliver behandlet. 

Find en god tandlæge

Hvis du føler at det er hårdt, blot at skulle møde op til en samtale eller konsultation, er tandlæger med speciale i tandlægeskræk uddannet til at vide, hvor svært det kan være for dig. Det er derfor vigtigt, at du finder en tandlæge hvor du føler dig tryg, så du ikke dropper dine tandlægebesøg. En god mundhygiejne er yderst vigtigt for dit helbred, da du ellers vil opleve huller i tænderne. Dårlig mundhygiejne kan udvikle sig til andre sygdomme i munden og tænderne, som du med hyppige tandlægebesøg kan undgå. Tandlægerne vil rense dine tænder, og også opdage, hvis der er ved at udvikle sig eksempelvis huller i tænderne. På den måde kan du blive mere bevidst om, hvilke områder du skal fokusere ekstra meget på.

Få værktøjer til behandling af tandlægeskræk

Hos blandt andet Godt smil tandlægerne har de ansatte, som foruden at være tandplejer også er uddannet som coach og terapeaut. Du har derfor mulighed for at få helt konkrete og håndterbare redskaber med i bagagen, så du virkelig kan komme din tandlægeangst til livs. Udover at få værktøjer til bekæmpelse af din fobi for tandlæger, kan du ligeledes få terapi, så du kan komme i mål med dine mange fremtidige tandlægebesøg. Det er ikke sikkert at du kan få fjernet din angst fuldstændig, det er i stedet en måde hvor du bliver bevidst omkring, hvilke ting du selv kan gøre for at undgå dine svedige håndflader og hjertebanken. Typisk stammer tandlægeskræk fra en ubehagelig oplevelse eller så kan det være, at du forbinder tandlægebesøg med noget helt specifikt og negativt. Det er altid godt at snakke med en professionel, hvis du føler at det er hæmmende for dig og dine besøg hos tandlægen.  

Skrevet af