Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Tips og ideer»Hvad er forskellen på varicer og åreknuder?

Hvad er forskellen på varicer og åreknuder?

Skrevet af 
annonce billede

Varicer og åreknuder er faktisk det samme. Det er ikke alle, der er klar over dette. Derfor er varicer skadede vener, der typisk forekommer i knæhaserne og på underbenet. De fleste kender dem dog som åreknuder, da det er det begreb, der bruges i daglig tale.

Hvilke tegn og symptomer er der på varicer?

Det første tegn på varicer er typisk at venerne i knæhasen og på den øvre del af underbenet kan ses igennem huden. Dertil vil de også være opsvulmet på en måde, der gør at du kan føle dem med hånden. Desuden kan personer som har varicer opleve at benet føles tungt og ømt. Det er dog ikke alle, der oplever dette.

Med tiden vil symptomerne tiltage. Det kan endda resultere i hævelse og misfarvede ankler. I få tilfælde kan det tilmed resultere i misfarvede ankler og varige sår – disse forekommer typisk ved fodleddet. Dette besvær er typisk mest tydeligt om aftenen og om natten. Derfor er det ikke noget, der plager personerne om dagen.

Er der tale om voksende varicer, som har været dig i en længere periode, så kan de også resultere i kløe på benet. Det er en kløe, der er tilsvarende hvad man oplever ved eksem. Mindre sår på benet kan også tage længere tid. Derfor er der flere årsager til at fjerne varicer, men de fleste fjerner dem som følge af udseendet.

Varicer opstår pga. forværret blodgennemstrømning

Vener er udstyret med veneklapper. Disse veneklapper har til opgave at hindre blodet fra at løbe tilbage, når det bliver pumpet mod hjertet for at iltes. Venerne vil ofte fremstå som værende enten blå eller lilla. Det gør de fordi blodet ikke får ilt nok. Er veneklapperne ikke tætte, så kommer blodet til at løbe tilbage i venen.

Hvis det sker, så kan det forårsage at en masse blod samles, hvilket resulterer i varicer. De opstår især i dine ben, hvilket er som følge af tyngekraften, da denne påvirker blodgennemstrømningen negativt, når blodet skal pumpes op til hjertet. Når klapperne begynder at fungere værre, så bliver varicerne også forværret.

Varicer er meget almindelige

Der er mange, der overser at varicer er helt almindelige. Ca. 30 % af den danske befolkning har eller kommer til at få varicer. Der findes dog grupper af personer, der er repræsenteret i et større omfang. Det er særligt ældre mennesker, der får varicer, da veneklapperne slides over tid, hvilket forøger risikoen for at få varicer.

Det er dog ikke kun hos ældre personer, at de ofte opstår. Det er også hos folk, der er overvægtige, folk der er fysisk inaktive samt gravide. Du bærer nemlig på en ekstra vægt, når du er gravid, hvilke kan øge risikoen for det. Der er dog også en større risiko for at udvikle varicer, hvis du sidder eller står stille i længere perioder.

Der findes mange fakta om varicer, men vigtigst er dog at de ikke er farlige for dig. Hvis du er gravid eller har været gravid, så skal du derfor ikke frygte for sundhedsmæssige følger, fordi du har fået varicer.

Skrevet af