Min Barsel
Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere

Du er her:min barsel»Sundhed»baby og giftige planter
 
 

baby og giftige planter

Skrevet af 

Ahhh – sommeren er her. Både de dejlige solskinsdage og de kølige aftenener indbyder til samvær og hygge med de små udenfor. Måske tager i over i parken efter vuggestue, måske tilbringer i weekenderne i sommerhuset eller campingvognen. Det kan også være, at I bare går mere ud og leger – alle muligheder for ophold og leg udenfor udnyttes, når danskerne nyder solen.

Er der noget med, at der er et par giftige planter og dyr herhjemme i lille, trygge Danmark? Læs her og bliv klogere.

Mange steder på kloden kan man slet ikke færdes udenfor med bare tæer – naturen bider fra sig og er farlig på en helt anden måde i fx Australien, end den er herhjemme i smørhullet.

Ideen om en skovbørnehave, hvor børnene drøner rundt på bare tæer og leger frit er fuldstændigt uansvarlig med en australsk mors optik. Og det er ganske vist, at vi har det trygt og godt herhjemme. Det er kun meget få børn, der får forgiftninger af nærkontakt med dyr og planter herhjemme.

Men der er dog et par ting, du skal være opmærksom på i den danske natur. Viser du lidt omhyggelighed, så kan I trygt lege alle vegne.

Giftige planter

Engletrompet, høsttidløs, taks, og liljekonval er alle almindelige og smukke, men giftige planter i villahaverne.

Du kan finde billeder af alle giftige planter på Giftliniens hjemmeside.

Nogle af ovenstående planter, anbefaler Giftlinien ligefrem, at man undlader at plante i sin have, hvis man har små børn. Disse planter indeholder alle giftstoffer, som børn kan blive syge af at spise.

Selv vores mest almindelige hækplante; ligusteren med de små, sorte bær, skal de små holde snitterne fra. Bærrene er nemlig giftige.

For alle disse planter gælder det, at du skal holde øje med de mest almindelige symptomer på forgiftning, som er opkast, mavepine og diarré. Alvorlige forgiftningsulykker hos børn er sjældne, men hold øje med, om barnet reagerer, og ring til Giftlinien, hvis du er i tvivl.

Pas på liljekonvallen

Særlig liljekonval er et problem pga. en moderne maddille med ramsløg. Hele liljekonvalplanten er giftig, men smuk med sine runde, hvide blomster og klart grønne tulipan-agtige blade. Nogle mennesker kommer desværre til at forveksle den med vildtvoksende ramsløg, og derfor sker der i øjeblikket flere forgiftninger med denne plante.

Det er dog nemt at skelne, for ramsløg lugter meget kraftigt af hvidløg.

Bid og stik fra dyr

Der er få, men dog alligevel et par stykker af smådyr som bider og stikker, og som kan skade dit barn ved nærkontakt. 

Stik fra fjæsinger og hug fra hugorme gør meget ondt, men giver sjældent årsag til indlæggelser – det er faktisk de små dyr, der er nogle banditter.

Skovflåter er meget udbredte herhjemme og kan give infektionssygdommen borrelia flere måneder efter biddet.

Hvepse og bier udgør også en risiko og kræver indsats. Bliver dit barn stukket af en hveps eller en bi, skal du være opmærksom på allergiske reaktioner. De kan være voldsomme og dødelige, hvis barnets luftveje blokeres af hævelse. Ring 1813, hvis du er i tvivl, og 112, hvis dit barn får et ildebefindende og skal indlægges akut.

Efter al denne skræmmende læsning, så husk på, at forgiftningsulykker blandt børn i Danmark er meget sjældne – så nyd det dejlige vejr og vores skønne natur. Denne artikel skulle gerne betyde, at du er informeret og derfor med ro i sindet kan lære dine børn, hvad der skal spises, og hvad der ikke skal.

Du finder en fuldstændig liste over giftige dyr her 

Kilder: Samvirke: Danske planter og dyr kan slå ihjel

Bispebjerg Hospitals hjemmesiden ”giftlinien” med oversigt over alle former for forgiftning samt anvisninger på, hvad du skal gøre, hvis dit barn har spist eller rørt ved noget giftigt.

Naturstyrelsens lister over giftige planter i den danske natur

Kristina Hobbs

Kristina Hobbs er selvstændig forældrevejleder med egen praksis og mor til 5. Hun kombinerer forældrevejledning med tekstforfatteri og konsulentopgaver.

Find hende på www.kristinahobbs.com.

Følg også Kristina Hobbs på Facebook

Hjemmeside: www.kristinahobbs.comHERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL

 
Cron Job Starts