Min Barsel
Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere

Du er her:min barsel»Fødsel»5 ting du bør vide inden du skal føde
 
 

5 ting du bør vide inden du skal føde

Skrevet af 

Kære kommende mor

Der er så mange ting at forholde sig til, når man skal have børn i dag. Tilmed sker der store besparelser på hele sundhedsområdet, hvilket betyder, at der florerer mange historier om, at fødende ikke får den tid og omsorg, de har brug for. Hvis du er velforberedt til fødslen, vil du måske ikke opleve, at det betyder noget for dig og din fødselsoplevelse. 

Igennem de år, jeg har arbejdet som doula og fødselsforbereder, har jeg oplevet, at følgende 5 faktorer har en indflydelse på oplevelsen af det samlede forløb for de fleste kvinder.


1. Det er din krop, din baby, din fødsel
Det betyder, at du bestemmer. Alt hvad du bliver anbefalet er TILBUD. Du må altid gerne sige nej tak. Jeg vil anbefale dig som minimum at spørge ind til indikationer, alternativer og at spørge jordemoderen, hvad hun selv ville vælge, hvis du bliver anbefalet en form for et indgreb. Hun skal vejlede ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men alle de jordemødre, jeg kender, vil også meget gerne bidrage med andre vinkler. Det kan være, at du bliver anbefalet at blive sat i gang. Så brug modellen til at spørge mere ind.

Du bliver meget klogere og vil måske føle et større ejerskab over valget. Det kan jo være, at det giver god mening eksempelvis at blive sat i gang. Men det er rigtig rart for både dig og jordemoderen, at I sammen har truffet beslutningen.

2. Alle på fødestuen har samme mål
Lige meget hvad der sker, så kan det være rart at tænke på, at alle involverede i fødslen ønsker det samme: En sund baby, der kommer sikkert til verden.


3. Der findes ingen rigtig eller forkert måde at føde på
Jeg hører det igen og igen "jeg føler mig som en fiasko, fordi jeg til sidst måtte bede om en epidural" o.lign. Det er IKKE en falliterklæring eksempelvis at ønske en epidural, for der kan være grund til, at det skønnes nødvendigt.

Der kan også være andre årsager til, at mor føler, at hun har født forkert. Men man kan ikke føde forkert. Lad os omfavne hinandens fødselsoplevelser og give den mor, der syntes fødslen var svær, plads til at dele, uden at vi dømmer eller finder løsninger.


4. Undersøgelser viser, at den bedste og mest virksomme ve-vejrtrækning er.... den, du har øvet.
Igen - der er ingen rigtig eller forkert måde at trække vejret på. Nogle øver den tempofyldte, overfladiske vejrtrækning (ligesom gispe-vejrtrækning), mens andre har det bedre med den dybe. Det er en rigtig god idé at træne vejrtrækning frem til din fødsel, idet din vejrtrækning vil gøre det meget lettere for dig at være i veerne. Og brug den, du synes, virker for dig. Jeg underviser i den tempofyldte, overfladiske vejrtrækning men instruerer også gerne i den dybe.


5. Det er en rigtig god idé at forberede dig på tiden efter fødslen.
For de fleste gravide slutter tidsregningen ved fødslen, så det kan komme som en stor overraskelse, at det kan kræve ret meget at få en amning i gang. Jeg anbefaler et ammeforberedende kursus hvor du får materiale med hjem, som du kan slå op i igen, når baby er født. Nogle af de ting, du lærer, kan du slet ikke huske, når du går fra kurset, fordi din hjerne er indstillet på at forberede fødsel. Men når du har hørt det før, er det ikke så fremmed for dig, når først baby er landet i dine arme.

Jeg ønsker dig en rigtig dejlig fødselsoplevelse!

Astrid Givard

Astrid Givard er doula, coach og ammevejleder.

Hun er mor til fem børn og har virksomheden enandenstart.dk, hvor hun hjælper gravide og nybagte familier. Desuden har hun bloggen mistetspaedbarn.dk, hvor hun skriver om det at være englemor til sit fjerde barn.

 

Hjemmeside: enandenstartHERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL

 
Cron Job Starts