Min Barsel
Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere

Børneeksem Besvaret

Kære Rikkeliva 


Min datter på knap et år har fået konstateret børneeksem ved lægen. 

I stedet for at symptombehandle lokalt med en hormoncreme, vil jeg gerne forsøge at finde årsagen til hendes eksem, da det jo må påvirke hele hendes system, hvis børneeksemen skyldes noget hun ikke kan tåle? Noget hun spiser fx. 

Hvordan gør jeg helt praktisk? Og hvis jeg skal udelukke noget fra hendes kost hvor længe går der så før det er ude af hendes system? 

Er der noget jeg kan gøre for at mindske hendes eksem indtil jeg (forhåbentlig) finder kilden? 

Venlig hilsen,

Sandi
 •  Spurgt 2 år siden  •  af Sandi

1  Svar

Kære Sandi.

Tusind tak for dit spørgsmål!

Der er heldigvis en masse du selv kan gøre ved din datters børneeksem.

Børneeksem opstår ofte som et resultat af en ubalance mellem immunforsvarets forskellige responser. Tarmfloraen spiller her en vigtig rolle, da tarmbakterierne "uddanner" og balancerer immunforsvaret. Ved børneeksem er det derfor vigtigt at have fokus på fordøjelsen. Det kan være en god idé i første omgang at give en god bredspektret probiotika for at sørge for så stor diversitet i sammensætningen af tarmbakterier som muligt. Jeg vil anbefale dig at prøve følgende to produkter ét ad gangen og se hvilken effekt de har på din datter:

GUTpro Infant Probiotic Powder (Rolls Royce probiotika - den er lidt pebret, men til gengæld meget koncentreret, så et glas holder meget længe og pr. bakterie er den faktisk billigere end de fleste andre probiotikaer. Startdosis: den mindste måleske)
Bio-Kult (startdosis: 1/4 kapsel åbnet og opløst i vand eller mad)

Det er individuelt hvilket probiotika, der virker bedst, så det er vigtigt at kigge på din datter, og se hvad hun trives bedst med. Du skal starte med en ganske lille dosis blandet op i lidt vand (eller lidt kold/lunken mad) og prøv evt. at trappe stille og roligt op til du ser en effekt.

Årsagen til eksemen kan også skyldes fødevareintolerance overfor én eller flere madvarer. Det er ofte mælk og gluten, der er de værste ballademagere i denne sammenhæng. Jeg vil anbefale dig at eliminere både mælk og gluten fra din datters kost i 2 måneder for at se, om det gør en forskel. Det er vigtigt, at være helt striks gluten- og mælkefri i denne periode. Hvis hun bliver ammet, skal du også være helt uden mælk og gluten. Vær obs på tilsætninger i diverse færdigretter, kiks mv. Produkter med teksten "Spor af gluten/mælk" er ok.

Når din datter er uden mælk, er det vigtigt at sørge for at hun får dækket dit calcium-behov på anden vis. Det er derfor en god idé, at give hende grønkål og broccoli dagligt. Begge dele kan fx kommes i smoothie eller grøntsagsmos. Brændenældepulver indeholder også meget calcium og kan ligeledes tilsættes hendes mad. Du kan også overveje et decideret tilskud med calcium, som fx Okinawa Koralkalk.

Det er også vigtigt, at din datter får nok sunde fedtstoffer. Fedtsyrebalancen i huden spiller en stor rolle ved eksem og tør hud.
Omega 3 fedtsyrer er vigtige, og jeg vil derfor anbefale dig at give din datter tilskud af Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals - 1/2 tsk. dagligt. Den indeholder triglyceriderne DHA og EPA samt naturligt A-vitamin. Du kan også vælge versionen med D-vitamin, som også er vigtige for immunforsvaret. Den hedder Arctic-D Cod Liver Oil (hvis du vælger udgaven uden D, skal du give D-vitamin ved siden af). Det kan også give mening at give lidt ALA, som er den vegetabilske forløber for omega-3 triglyceriderne. ALA finder du i hørfrøolie og kan tilsættes mad, der ikke er for varm. Jeg anbefaler hørfrøolie fra Nyborggaard, der er olie af dansk-dyrkede økologiske hørfrø af super høj kvalitet. Gammalinolensyre (GLA) er også vigtig for huden og findes i bl.a. kæmpenatlysolie og hjulkroneolie. Den kan både gives på en ske, blandes i mad eller påsmøres eksem-pletter.
Mættet fedt fra gode kilder er også vigtige. Det kan fx være kokosolie og fedt fra sunde økologiske (og gerne græsfodrede) dyr.
Økologisk jomfruolivenolie er også en god kilde til sunde fedtstoffer. Både kokosolie og olivenolie fungerer udover til madlavningen også godt til påsmøring. Du kan veksle mellem kokosolie, olivenolie og kæmpenatlysolie/hjulkroneolie, og se hvad der virker bedst.

Du kan med fordel også afprøve den homøopatiske salve Fidesan, der kaldes "homøopatisk hormoncreme" uden overhovedet at indeholde hormon eller andet skadeligt.

Når du afprøver en ny salve eller olie, er det vigtigt, at du laver en lille prøve til at starte med, hvor du smører en lille smule salve/olie på håndledet og lader det sidde 2-3 timer, for at sikre dig at din datter ikke reagerer negativt. Ved irritation eller udslæt skal du selvfølgelig ikke bruge den salve eller olie, du afprøver.

Der er også nogle gode homøopatiske lægemidler, du kan prøve. Jeg vil anbefale dig at prøve et eller flere af disse Narayani-midler, som jeg har god erfaring med til babyer med eksem:

Skin F - til våd eksem, evt. med blærere
Skin H - til tør eksem
Skin Itch - til kløende eksem

Narayani-midlerne kan købes her: http://www.narayaniremedies.com/

Rigtig god bedring med din datter!

Kærlig hilsen

Rikkeliva

P.S. For god ordens skyld, vil jeg oplyse om, at jeg ingen økonomiske interesser har i nogle af de produkter, jeg anbefaler.

Besvaret 2 år siden  •  af Rikkeliva Holm
Redigeret 2 år siden

Log venligst ind for at besvare

Cron Job Starts