Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Sæt dine grænser personligt
 
 

Sæt dine grænser personligt

Skrevet af 

Børn trives allerbedst med forældre, der har det godt med sig selv og tør vise, hvem de er. Det er ganske enkelt trygt selskab.

De fleste ved, hvor befriende det er at være sammen med mennesker, der er direkte og tydelige omkring, hvad de vil og ikke vil. Deres ærlighed kan forskrække og få os til at krumme tæer – alligevel er det rart. Fordi vi undgår at komme på overarbejde med at skulle fortolke og fornemme, hvad der egentlig menes og forventes mellem linjerne eller frygte, at en eksplosion lurer lige om hjørnet.

Det gælder også for børn. De bruger nemlig en hel del hjernevirksomhed på at aflæse vores budskaber, når vi ikke er klare i mælet omkring vores grænser – og dermed klare omkring, hvem vi er.

Det, vi taler allermest med forældre om, både når vi holder foredrag og møder forældre genrelt, er, hvordan de sætter deres grænser. Det er vi ikke de eneste der gør. Grænser er relevante i mange sammenhænge og relationer, både derhjemme og arbejdsmæssigt. Der bliver derfor talt rigtig meget om at sætte grænser og det har gjort begrebet lidt slidt – og for mange er det endt med at blive en abstrakt størrelse.


Så hvad vil det egentlig sige at sætte grænser?

Grænser er de færdselsregler, vi sætter for os selv, og som vi gerne vil have, at vores omverden skal respektere. Jo mere klart og tydeligt, vi formår at give udtryk for vores grænser, jo lettere er det for børn (og voksne) at vide, hvem vi er, og hvad vi vil være med til. Et barn kan eksempelvis bedre forstå:


   -  Jeg vil ikke have, du vipper på stolen.

Frem for:

   -  Er du ikke sød at holde op med at vippe på stolen?


Der er mange andre indirekte måder at give udtryk for, hvor vores grænser er, og hvad vi gerne vil have. Den sværeste er, når vi ikke siger noget, men bare forventer, at de andre i familien må kunne regne ud, hvor vores grænser er – og måske ender vi med at eksplodere på et tidspunkt, når vi opdager, at det kan de ikke.

Når vi vil blive bedre til at sætte vores grænser, handler det kort sagt om at finde ud af indefra, hvad vi vil være med til og ikke være med til. Så vi bliver skarpere på, hvem vi selv er og bliver i stand til at melde det tydeligt ud til vores omgivelser. Sprogligt gælder det om at tale om os selv og ud fra os selv og på den måde finde vores egen stemme.

Vi kan altså ikke komme uden om de såkaldte ”jeg-sætninger”. 

At få kendskab til sine egne grænser og kunne sætte dem, er et stykke personligt arbejde, vi skal gøre for at kunne passe bedre på os selv og dem omkring os.

Hvis vi vælger at være tavse omkring, hvad vi gerne vil have, sætter det omgivelserne på et enormt stykke arbejde for at lære os at kende, og det gør dem usikre på, hvor de har os, fordi de har svært ved at mærke os. Tavsheden er fyldt med dæmoner. Derfor kan det være hårdt for hele familien, når et af medlemmerne holder sig selv tilbage.

Det er heller ikke godt for os selv, når vi går og undertrykker vores behov og frustrationer. Det kan komme til udtryk på forskellige måder. For når vi ikke direkte og naturligt kan give udtryk for, hvad vi mener og ønsker, finder vi andre veje. For ud skal det.

Det sker f.eks., når vi siger én ting, men får kommunikeret noget andet i understrømmen. I stedet for åbent at sige, hvad vi egentlig mener, vikler vi os ud i indirekte og manipulerende formuleringer. Og så bliver samtalen først rigtig kompliceret. Opgivende suk, himmelvendte øjne, smut med tungen og rysten på hovedet er andre eksempler på indirekte kommunikation, hvor det er op til omgivelserne at tyde det egentlige budskab. 
 

Dine handlinger gør stærkest indtryk

Når vi taler om at sætte vores grænser for vores børn, må vi derfor tage et grundigt kig på, hvordan vi administrerer os selv, når vi er sammen med dem. Hvordan vi taler og handler samt hvilken tone, vi gør det i. For hvis der ikke er overensstemmelse mellem det, vi siger, og dét, vi gør, er det som før nævnt vores handlinger, der taler højest og gør størst indtryk.

Det betyder, at vi kan sige nok så mange gange, at vi vil have, børnene skal tale ordentligt til hinanden, men hvis vi ikke selv taler ordentligt til dem, er det vores adfærd, de kopierer.

Det er da også ironisk, når børn får at vide, de skal tale ordentligt til hinanden af voksne, der taler dårligt til dem. Det er kun rimeligt og naturligt, hvis de bliver forvirrede. Eller når vi irriteret beder dem om at vente eller være tålmodige, mens vi selv bliver utålmodige i mødet med deres manglende tålmod.

Så jo klarere og mere direkte, vi er med vores ord og handlinger, jo nemmere er det for vores børn at være sammen med os, og jo større er vores chance for at blive hørt.

Samtidig viser vi dem, hvordan de selv skal være i samværet med andre.

Hvis du vil blive klogere på hvordan du sætter dine grænser og bliver hørt, hvor dine grænser egentlig går og hvordan du kan kommunikere dem, så andre også kan se og mærke dem, er vores længe ventede Masterclass måske noget for dig? 

 

Masterclass for forældre

den 25.-26.juni

– for dig, der gerne vil blive klogere på dig selv og dit barn.
 

Giv dig selv en Masterclass i forældreskab og gå på sommerferie i år, med større ro og mere nærvær.

Masterclass for forældre er for både mødre og fædre.

 
Undervisere:
Fie Hørby & Mie Kaae


Masterclass er for dig:

 • der vil blive klogere på sig selv og dit barn
 • er parat til at tage større lederskab i familien
 • som trænger til et frirum og en pause til selvrefleksion.
 • som vil blive bedre til at give udtryk for dine reelle følelser og behov.
 • som savner at kunne mærke din krop, og hvordan du egentlig har det.
 • som vil have mere glæde, leg og lethed i livet.


Hvorfor tage Masterclass for forældre? 

Undersøgelser viser, at 80pct af alle børnefamilier i Danmark, synes livet handler om overlevelse frem for om at leve. Som forældre er vi rollemodeller.

Det ved de fleste af os godt. 

Børn samarbejder både med vores ydre og indre adfærd. Derfor bliver det også vigtigt, at vi som forældre er bevidste omkring, hvad vi giver videre – og ikke mindst, hvordan vi gør det.

Så hvis du går og presser dig selv længere, end du egentlig vil, går på et arbejde du egentlig ikke orker, nedprioriterer dit parforhold, bruger tid med mennesker du ikke bryder mig om, hader din krop, så er det den livsstil, vi giver videre til vores børn.
 
Også selvom vi fortæller dem, at det er vigtigt at have et arbejde, man er glad for, at man skal elske sig selv, og at det er ok at sige nej osv.

Fordi, børn kopierer vores adfærd, også når vi ikke efterlever vores egne ord. 
Børn gør, som vi gør – og ikke som vi siger. Det er så enkelt og alligevel svært, fordi det ikke altid er nemt at se sig selv klart. 
Jo mere vi kender os selv, jo bedre kan vi støtte vores børn i at lære sig selv at kende.


På Masterclass for forældre lærer du:

– at træffe mere bevidste valg og tage større lederskab i dit liv. Både for dig selv og din familie. 
– at mærke hvem du er, og hvad du vil have mere og mindre af, i dit liv?
– at sige tydeligt ja og nej.
– at finde livsglæden, legen og lysten frem igen.
– at få større indsigt i dine personlige mønstre, og hvad du kan gøre i stedet?


Er det vigtigt?

Ja, for jo større lederskab du tager i dit liv, des gladere bliver du omkring, hvad du gør og tænker, og jo mere frihed giver du dig selv til at være den, du er – og på den måde giver du dit barn de samme muligheder.

Det er vores erfaring, at det ofte kan være lettere at blive klogere på sig selv sammen med andre, fordi genkendelsen i de andres historier kan gøre det nemmere at bære sig selv, fordi vi opdager, at vi ikke er alene.
 
Livet handler om at have det godt, og det har vi fokus på i Masterclass for forældre.
 

Sådan ser forløbet ud:

Vi mødes 2 sammenhængende dage.


Hvornår?
25.-26.juni 2018 kl.9-16

Hvor?
I Sofias Hus, Godthåbsvej 6A, 2000 Frederiksberg
 
Hvor meget? 
kr. 3.495,-Du får altså

 • viden om børns udvikling og trivsel
 • større overblik over dine mønstre i relation til andre
 • bedre kendskab til, hvem du er, og hvad du vil
 • større kropsbevidsthed
 • redskaber til at skabe bedre kontakt til dig selv
 • indsigt i, hvordan du kan kommunikere klarere
 • personlig feedback
 • et fællesskab med andre forældreTilmelding:
info@blackbirdinstitute.dk 

Om:
http://www.blackbirdinstitute.dk/
 

Fie Hørby

Fie Hørby er cand.mag., MPF, forfatter, familieterapeut og stifter af Blackbird Institute.

Hjemmeside: www.blackbirdinstitute.dk
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize