Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»#renkærlighed
 
 

#renkærlighed

Skrevet af 

”Jeg elsker bare kærlighed!” udbryder en fireårig dreng efter en intens krammer.

Har du nogensinde tænkt sådan på det?
At det ikke bare er skønt at elske, men at man også kan elske kærligheden? Sådan for sig selv?
Og at dét måske får den til at vokse sig endnu større inden i os?
 
Man siger, at forelskelse mest handler om en forelskelse i én selv ­– spejlet i den anden. Og at det er dét, der gør, at man svæver på en lyserød sky.
Men jeg tror, der er mere i det.

Måske er det også en forelskelse i selve kærligheden? En begejstring over at kærlighed så stor findes, så det fylder i hver en celle, hver en fiber af kroppen og får følelsen til at vokse og vokse, så man bare rider derudaf på en bølge af kærlighed til selve kærligheden?
 
At få børn er en enestående mulighed for at dyrke kærligheden. Og jeg mener ikke bare det, at vi elsker vores børn til døde. Det tror jeg, alle forældre gør. Men at lade kærligheden få sin plads – i sin egen ret. Som en tilstand vi kan opsøge og lade os opsluge af.
 
Børn elsker rent.
”Det er ren kærlighed, det der” siger vi tit.
Men hvad lægger vi egentlig i det?
For mig består det rene i, at man er fyldt op af kun én ting. Ingen modstridende følelser, ingen tanker, ingen selvbevidsthed, intet andet end ren kærlighed.

At man i det øjeblik tillader sig selv at blive gennemstrømmet af kærligheden, sådan som børn evner at gøre det. 
De kan gå ind i et kram, et kys, en følelse – uden at lade sig forstyrre af noget som helst andet. Uden at tænke på, hvad andre tænker eller ser eller synes. Uden at huske, at den de elsker, var en idiot i går eller gjorde dem kede af det lige før.
Rent.
 
Og så evner de at mærke kærligheden. Altså fysisk mærke den og hvad den gør ved dem.

Som da jeg overhørte to børnehavebørn i gang med en leg i sandkassen.
De legede, at den ene var nyankommet til jorden og ikke vidste noget om noget i denne verden. Den anden var jordboer og vidste om alt.

”Vil du have et kys?” spurgte jordboeren.
”Hvad er et kys?” spurgte den nyankomne.
”Det er kærlighed.”
”Hvad er kærlighed?”
Jordboeren gav den nyankomne et varmt kram og sagde:
”Mmm, dét er kærlighed. Føles det ikke bare godt i kroppen?”
 
Jeg stod og blev lidt misundelig.
Tænk bare at kunne mærke kærligheden i kroppen øjeblikkeligt.
Men måske kan vi andre også gøre det? Få mere af den rene kærlighed ind i vores liv, ind i vores krop?
Vi er jo skabt til det. Måske skal vi bare genfinde evnen til at træde ind i den rene, altopslugende kærlighed? Jeg tror på det. Vi skal bare give den lidt mere opmærksomhed. Sammen med vores børn. Lade dem vise vejen.
 
Her er nogle råd til hvordan:
  1. Tal om kærlighed. Om hvad kærlighed kan, hvad den gør ved dig, hvornår du mærker den i din krop, hvad den har gjort for dig i løbet af dit liv, ­hvem du elsker højt. Du kan sagtens tale med dine børn om det. De ved præcis, hvordan det føles og kan sikkert sætte ord på det sammen med dig. Blot husk altid at være alvorlig, når du taler med børn om kærlighed og ikke grine af deres store ord. Deres ord er store, netop fordi børn kender til de store følelser, uanset hvad alder de har.

  2. Lad kærlighed være en rettesnor i dit liv. Jeg ved, det lyder som et hippieslogan, men hippierne havde altså fat i noget. Livet bliver enklere og lysere, hvis man bruger kærligheden på dén måde. Det er så tit, vi står og ikke ved, om vi skal gå til højre eller venstre. Hvis du er i tvivl, så gå med kærligheden.

  3. Kram, kys og mærk. Hud mod hud, kropskontakt og varme. Både mellem dig og dem du elsker ­– og mellem dig og dig. Mange af os er lidt fremmede overfor vores egen krop og hud, vi rører sjældent ved den og giver den bestemt ingen kærlige blikke. Men det kan vi roligt gøre. Det er afstressende, beroligende og intimitetsskabende. Både i forhold til os selv og til andre. Alt sammen noget, der får kærligheden til at vokse i kroppen.
Mikkel Hørby

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi & familieterapeut.

Mit speciale er familierelationer og i mit arbejde er jeg særligt optaget af, hvordan vi møder hinanden i familien, fordi det møde skaber forudsætningerne for, hvordan vi udvikler os, forstår os selv og ser verden.

I min rådgivning kan samtalerne fx handle om, hvordan familien forholder sig til et nyt familiemedlem, hvordan søskendekonflikter håndteres, hvorfor børnene ikke hører efter, hvordan vi kan sætte vores grænser uden at skælde ud og true, vredesudbrud, skilsmisser, sammenbragte familier, mistrivsel i institutionerne og ikke mindst om parforholdet.

I disse situationer kan vi som forældre hurtigt komme til at føle os magtesløse, fordi, det vi gør, ikke virker og vi ved ikke, hvordan vi så skal støtte og hjælpe vores børn. Det kan derfor være en god idé at få hjælp udefra til at se, hvad der mangler og blive klarere på, hvordan man kan støtte sit barn og familien endnu bedre.

Følg mig på instagramprofilen De Vise Børn, hvor jeg deler vise, charmerende og inspirerende udsagn fra børn om alt mellem himmel og jord.

Ingen er i så dyb kontakt med dem selv, som børn er. Derfor kaster de tit om sig med guldkorn. Det er bare at samle dem op.

Lyt med her: De Vise Børn

 

 

Hjemmeside: mikkelhoerby.dk/
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize