Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Gaverne i de ting, vores børn siger
 
 

Gaverne i de ting, vores børn siger

Skrevet af 

To søskende kommer op at skændes på bagsædet.

"Jeg hader dig! Du er ikke min søster!" skriger lillebror vredt.

"Jo, jeg er - uanset hvad vil jeg altid være din søster... Og jeg ved, du elsker mig,” svarer storesøster roligt.

Pause. Så lyder det modvilligt: "Ok, det gør jeg vist ... men jeg er ikke sikker på, at jeg kan li' dig!"

"Det tror jeg, du kan," svarer søsteren og ser ud ad vinduet.

 

Og så blev der ro på bagsædet.

Der er mange gaver i de ting, vores børn siger. Til hinanden. Til os.

I dette tilfælde går børnene stik imod det gamle ordsprog ”Med ondt skal ondt fordrives” og skaber deres eget, ”Med blødt skal hårdt formildnes” kunne man kalde det.

Og dét er uendeligt sandt ifølge de fagbøger, børnene her intet kender til.

Tryk avler modtryk, både inde i mennesker og mellem mennesker. Hårdt mod hårdt skaber eksplosion, mildhed og kærlighed bløder op og skaber kontakt.


Jeg har endnu til gode at opleve voksne håndtere en konflikt, som de to børn på bagsædet her gør med den største naturlighed. Jeg har endnu til gode selv at håndtere en konflikt på denne måde, sådan helt pr. instinkt.

Men jeg vil lade mig inspirere. Og lytte mere til de store ord, der kommer fra de små munde.
 

Af tre grunde:

  1. Børn er ærlige og tør sige tingene, som det er. Hjemme hos os har vi fået nogle af de største wake up calls som forældre direkte i hovedet fra vores børns mund. Og vi har fået vores livs største kærlighedserklæringer derfra også. Ingen elsker så rent og stort som børn – og tør sige det højt.

  2. Børn er vores sandeste spejl. De viser os, hvem vi er. På godt og ondt. Eller egentlig på godt og godt. De spejler os i vores gode sider og inspirerer os til mere af det gode. Og de spejler os i de dårlige og inspirerer os til mindre af det dårlige.

  3. Børn har fat om roden på, hvad det vil sige at være menneske, hvis du spørger mig. Ingen er så nærværende, umiddelbare og i kontakt med dem selv som børn. Noget mange voksne bevidst eller ubevidst går og længes efter. Måske hvis vi lytter godt efter, kan de hjælpe os med at komme i tanke om, hvordan man gør.

Vil du lytte med? Så tjek min nye instagram-profil ud De Vise Børn, - den er der til det samme.

 

 

 

 

Mikkel Hørby

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi & familieterapeut.

Mit speciale er familierelationer og i mit arbejde er jeg særligt optaget af, hvordan vi møder hinanden i familien, fordi det møde skaber forudsætningerne for, hvordan vi udvikler os, forstår os selv og ser verden.

I min rådgivning kan samtalerne fx handle om, hvordan familien forholder sig til et nyt familiemedlem, hvordan søskendekonflikter håndteres, hvorfor børnene ikke hører efter, hvordan vi kan sætte vores grænser uden at skælde ud og true, vredesudbrud, skilsmisser, sammenbragte familier, mistrivsel i institutionerne og ikke mindst om parforholdet.

I disse situationer kan vi som forældre hurtigt komme til at føle os magtesløse, fordi, det vi gør, ikke virker og vi ved ikke, hvordan vi så skal støtte og hjælpe vores børn. Det kan derfor være en god idé at få hjælp udefra til at se, hvad der mangler og blive klarere på, hvordan man kan støtte sit barn og familien endnu bedre.

Følg mig på instagramprofilen De Vise Børn, hvor jeg deler vise, charmerende og inspirerende udsagn fra børn om alt mellem himmel og jord.

Ingen er i så dyb kontakt med dem selv, som børn er. Derfor kaster de tit om sig med guldkorn. Det er bare at samle dem op.

Lyt med her: De Vise Børn

 

 

Hjemmeside: mikkelhoerby.dk/
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize