Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Dyrk planløsheden
 
 

Dyrk planløsheden

Skrevet af 

”Far, hvad skal vi i dag?”
”Ikke noget.”
”Hvad skal vi i morgen?”
”Ikke noget.”
”Gab. Så tror jeg bare, jeg sover længe.”

Det sidste sagde hun ikke, men hun gjorde det. Sov længe.
Endnu længere sover hun, når vi er i sommerhus.
Det gør vi andre også.
Sommerhussyge, har du hørt om den? Hvor folk bare sover og sover?
Hvorfor er det sådan?
Måske er det fordi, sommerhusferier er kendetegnet ved planløshed. Vi skalintet, vi tager det som det kommer, spontant – alt efter vind, vejr og lyst.
 
Børn trives godt med planløshed. En blå himmel uden noget i horisonten.
Det kan godt være, deres hoved tror noget andet. Og derfor spørger de os igen og igen, hvad vi skal – der skal ske noget. Ligesom min datter i eksemplet.

Men det noget, vi har proppet i dem. Mange af dem er faktisk lidt overstimulerede, hvis du spørger mig. Og mere vil have mere.
Men deres krop trænger til noget andet – til fordybelse, til nærvær og planløshed.

Ligesom vores gør. På den måde er der ingen forskel på børn og voksne.
Systemet slapper bedre af, når der ikke er noget på vej, noget der skal ordnes, gøres, forholdes sig til. Når der bare er en åben himmel uden noget at forholde sig til, falder der lettere ro over os alle.
 
Jeg hører så tit forældre sige: ”Ja, vi har alt for travlt, men det er jo gode ting.”

Og gør det det så ikke til en god ting at have lidt travlt?

Ja, selvfølgelig er samvær, latter og fest godt for os. Især hvis det er samvær med nærvær. Men rigtig tit er det ikke det, der står forrest i vores weekendplaner. Det er travlhed, tidspunkter for dit og dat, rengøring før gæster, madlavning, larm, stimuli og en masse mennesker at forholde sig til.

Og så har vi bare tit for mange planer. Jeg snakker med mange familier med 3-4 arrangerede begivenheder hver weekend. Og her tæller den faste lørdagsfodbold og den efterfølgende legeaftale inden Balders fødselsdag om aftenen altså med.
 
Det er op til os at tage planløsheden tilbage. Og vi behøver ikke vente på sommerferien, der for mange ligger som en redningsplanke i det fjerne hele foråret.

Det er ikke nok at give os selv og vores familie luft et par gange om året i ferierne. Vi skal have planløsheden ind hele året rundt. Weekenderne er et oplagt åndehul, så hvad med at sætte noget planløshed i kalenderen? Bare skriv det ind: Søndag den og den dato: planløs dag. Næste søndag: planløs dag. Og så fremdeles.
 
At bringe planløsheden tilbage til vores børn og vores familieliv, bringer en masse gode ting med sig. Det giver først og fremmest ro. Tiltrængt ro. Det giver luft til, at ting kan opstå – som at hoppe i vandpytter med bare tæer, eller glæde sig over bittesmå ting som en bille på terrassen, der bliver fodret med en bid æble fra morgenmaden eller hvad det nu kan være. Det giver også plads til, at vi selv kan finde på. Sammen med vores børn. Eller beslutte os for at lave ingenting og nyde dét.
 
Tre idéer til planløshed.
  1. Hold mindst én af weekenddagene planløs hver uge – skriv det i kalenderen, så det står der, når folk spørger, om I kan noget en bestemt dag. Så er det nemmere at svare: ”Nej, det kan vi desværre ikke.” For der står noget i kalenderen allerede.

  2. Tal om det med familie og venner. Fortæl dem, at det er det, I gør, så når I siger nej til invitationer, er det derfor. Man behøver ikke have en stressdiagnose for at sige nej til sociale ting – og måske kan I inspirere andre til at gøre det samme og lade planløsheden sprede sig.

  3. Følelsen af planløshed er også vigtig – selvom der måske er planlagte begivenheder i sigte. Prøv at lade være med at fortælle børnene om middagsgæsterne eller fødselsdagen i morgen før tidspunktet for begivenheden. Børnene kommer nemt i et ”hvornår er vi der?-gear”, der er stressende både for dem og for os. Lad i stedet besøget af yndlingsmosteren eller fødselsdagen hos bedstevennen være en glædelig overraskelse, hvis det er muligt. De har resten af livet til at nyde forventningens glæde. Som i øvrigt er lidt opreklameret i forhold til nuets.

Mikkel Hørby

Cand. pæd. i pædagogisk psykologi & familieterapeut.

Mit speciale er familierelationer og i mit arbejde er jeg særligt optaget af, hvordan vi møder hinanden i familien, fordi det møde skaber forudsætningerne for, hvordan vi udvikler os, forstår os selv og ser verden.

I min rådgivning kan samtalerne fx handle om, hvordan familien forholder sig til et nyt familiemedlem, hvordan søskendekonflikter håndteres, hvorfor børnene ikke hører efter, hvordan vi kan sætte vores grænser uden at skælde ud og true, vredesudbrud, skilsmisser, sammenbragte familier, mistrivsel i institutionerne og ikke mindst om parforholdet.

I disse situationer kan vi som forældre hurtigt komme til at føle os magtesløse, fordi, det vi gør, ikke virker og vi ved ikke, hvordan vi så skal støtte og hjælpe vores børn. Det kan derfor være en god idé at få hjælp udefra til at se, hvad der mangler og blive klarere på, hvordan man kan støtte sit barn og familien endnu bedre.

Følg mig på instagramprofilen De Vise Børn, hvor jeg deler vise, charmerende og inspirerende udsagn fra børn om alt mellem himmel og jord.

Ingen er i så dyb kontakt med dem selv, som børn er. Derfor kaster de tit om sig med guldkorn. Det er bare at samle dem op.

Lyt med her: De Vise Børn

 

 

Hjemmeside: mikkelhoerby.dk/
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize