Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»10 råd til et bedre måltid
 
 

10 råd til et bedre måltid

Skrevet af 

Nogle gange kan det være godt at læne sig ind i nogle helt konkrete og let omsættelige råd. Du behøver ikke følge alle 10 råd, men lade dig inspirere og evt. starte med at følge et par af dem og ser hvad der sker med jeres måltider, hjemme hos jer.

Alle 10 råd gælder allerede fra børnene er helt små - og til de er voksne. Selv forældre til voksne børn har svært ved at slippe tøjlerne helt, når det handler om at spise.


1.   Inddrag barnet i madlavning. Det er hyggeligt at være sammen om, og barnets kendskab og nysgerrighed over for maden øges.

2.   Lad det fælles måltid være en invitation. Det giver de inviterende friheden til at sige nej tak.

3.   Undlad kritik, bebrejdelser og belæring ved bordet. Vi mister appetitten af det.

4.   Giv det kræsne barn fred. Det er frygtelig besværligt at være kræsen, og derfor skal vi ikke gøre det mere besværligt ved at presse barnet til at spise eller kritisere dem for ikke at spise.

5.   Lad barnet selv vælge hvilken mad, det tager på sin tallerken. På den måde støtter vi det i selv at tage stilling til, hvad det har brug for og godt kunne tænke sig.

6.   Lær ikke barnet at spise op, men støt det i at spise til det er mæt. På den måde bevarer barnet kontakten til sig selv. Vi fjerner os fra os selv, når vi skal lytte til, hvad andre mener er bedst for os.

7.   Hav tillid til at barnet spiser, hvad det har brug for. Undersøgelser har vist, at børn over tid spiser det, de har brug for. Det betyder, at de en dag spiser mest kød, en anden dag pasta og andre dage måske næsten ingenting osv – men på den lange bane går det op.

8.   Tving ikke barnet til at smage på maden. Børn har evnen til at se og lugte, hvad de kan lide og ikke lide. Det er en menneskeret selv at bestemme, hvad vi lukker ind i vores mund.

9.   Drop interviewet af barnet og indfør samtalen. Fortæl noget om dig selv, det vil også give andre svar fra barnet end: ”Fint nok” og ”Det ved jeg ikke”. Lav eventuelt en tradition hvor alle ved bordet fortæller om det værste og det bedste, der er sket i løbet af dagen, der er gået.

10. Drop forventningerne om, at det SKAL være hyggeligt. Ellers bliver vi nemt skuffede. Familien er levende og omskiftelig. Nogle dage er det hyggeligt at samles. Andre dage er det ikke – og det er lige præcis sådan, det er at være familie.

Fie Hørby

Fie Hørby er cand.mag., MPF, forfatter, familieterapeut og stifter af Blackbird Institute.

Hjemmeside: www.blackbirdinstitute.dk
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize