Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Psykologi»Én enkelt fødselsdepression kan sætte sig spor gennem tre generationer
 
 

Én enkelt fødselsdepression kan sætte sig spor gennem tre generationer

Skrevet af 

Hvor mange kvinder rammes af en fødselsdepression?

Fødselsdepressioner er en kendt og udbredt lidelse blandt kvinder, der lige har født. Mindre kendt er det, at også fædre kan rammes af en fødselsdepression, men lad os nu holde os til mødrene.

Det er svært at sætte tal på, hvor mange kvinder, der får en fødselsdepression, dels fordi de forskellige undersøgelser når frem til forskellige resultater og dels fordi man regner med, at tallet formentlig er større end det undersøgelserne, når frem til.

Men ud fra et forsigtigt skøn regner man med at cirka 10 % af nybagte mødre får en fødselsdepression. Og det er muligvis kun én ud af tre kvinder, der søger hjælp til behandling af deres depression.

 
 

Hvad kendetegner en fødselsdepression?

Typiske symptomer på en fødselsdepression er:

  • Humørsvingninger
  • Øget eller nedsat appetit
  • Tendens til gråd
  • Vanskeligheder med at sove, selv når man har mulighed for det
  • Frygt for at komme til at skade sit barn
  • Stor tvivl på egne evner som mor eller far
  • Gentagne tanker om døden, evt. selvmordstanker


TEST DIG SELV: Har du en fødselsdepression

Ud over at det selvsagt er smertefuldt for den nye mor at være deprimeret, så er tilstanden også af betydning for det nyfødte barn, der ikke mødes helt optimalt af mor og dermed påvirkes eller forsinkes tilknytningen mellem mor og barn.

Alene på den baggrund er det vigtigt, at en fødselsdepression behandles og opdages så tidligt som muligt.

Rent faktisk kan en del af fødselsdepressionerne opdages før fødslen. Man taler om sålkaldt prænatal depression, hvilket er betegnelsen for en depression under graviditeten.

I den bedste af alle verdener bør den gravide kvinde søge behandling før fødslen og allerbedst før graviditeten, hvis depressionen allerede viser sig på det tidspunkt.

På den måde har hun gode og nødvendige ressourcer til at skabe en tryg tilknytning mellem hende og hendes nyfødte barn.

 
 

Når fødselsdepressionen sætter sig spor gennem flere generationer

I min nye bog Fostrets og fødslens psykologi. Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen omtaler jeg en ny undersøgelse foretaget af to forskere fra Kent Universitet i England.

Af undersøgelsen fremgår det, at en fødselsdepression ikke blot kan have konsekvenser på kortere sigt for relationen mellem mor og det nyfødte barn, men sidenhen også, på længere sigt, for relationen mellem bedstemoderen og de børnebørn, hvis mor selv var udsat for sin mors fødselsdepression.

Som jeg har været inde på, så er det velkendt, at en fødselsdepression påvirker moderens relation til sit barn, til tider i alvorlig grad. Ifølge forskellige forskere kan følgevirkningerne af den ufuldstændige relation vise sig sidenhen i løbet af barnets opvækst indenfor såvel det følelsesmæssige, kognitive og fysiske område.

I undersøgelsen fra Kent Universitet var man i kontakt med 305 kvinder, hovedsageligt fra England og USA. På undersøgelsestidspunktet havde kvinderne en gennemsnitsalder på 60 år og med et gennemsnitligt antal fødsler på 2,2 børn. Børnene havde en alder på mellem 8 og 48 år med en gennemsnitsalder på 28 år. Flere af dem havde nu selv børn.

Omtalte data gav forskerne mulighed for at undersøge følgerne af fødselsdepression over en længere tidsperiode, end man tidligere har haft mulighed for.

Undersøgelsen viste at kvinder, der havde haft en fødselsdepression gav udtryk for at have en kvalitativt forringet relation til deres børn, herunder også til dem af børnene, som nu er voksne. Undersøgelsen viste endvidere, at jo værre fødselsdepressionen havde været, jo værre var den senere relation til barnet.

Mødre, der havde depressive symptomer på andre tidspunkter end efter en fødsel, havde forværrede relationer til alle sine børn. Imidlertid kunne forskerne konstatere, at fødselsdepressionerne ramte mor-barn relationen hårdere i forhold til det barn, hvis fødsel udløste depressionen.

En anden opdagelse, som forskerne gjorde, var at kvinder, der havde en fødselsdepression med et barn og som sidenhen blev bedstemor, som følge af, at det pågældende barn selv fik et barn; disse bedstemødre danner en mindre tæt følelsesmæssig relation til deres barnebarn.

Med andre ord så fortsætter den onde cirkel, som følge af den nu “gamle” fødselsdepression, idet vi ved fra andre undersøgelser, hvor betydningsfuld bedstemødres hjælp med opfostring af børnebørn er.

Forskningsresultaterne peger på, hvor vidtrækkende følgerne af en ubehandlet fødselsdepression kan være og hermed hvor vigtigt det er at forebygge og behandle fødselsdepressioner så tidligt som overhovedet muligt, allerhelst før fødslen eller før undfangelsen. Ikke blot for at styrke mor-barn relationen, men også bedstemor-barnebarn relationen.

Henrik Dybvad Larsens bog Fostrets og fødslens psykologi. Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen er på 225 sider og kan lige nu købes på SAXO.COM med 10 % ‘s rabat for kr. 179,95. 

Læs også i brevkassen: Har min mand en fødselsdepression?


Henrik Dybvad Larsen

Henrik Dybvad Larsen er psykolog og forfatter til den nye bog Fostrets og fødslens psykologi. Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen.

 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize