Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Nyheder»Slå et slag for kvindernes internationale kampdag
fredag, 08 marts 2019

Slå et slag for kvindernes internationale kampdag

Skrevet af 

Kvindernes internationale kampdag, også kendt som den internationale kvindedag, markeres den 8. marts hvert år med fokus på kvinders stilling i verden, herunder ligeløn og bedre vilkår for kvinder. 

Tanken om en international kampdag blev faktisk skabt i København, helt tilbage i 1910, ved en stor kvindekongræs arrangeret af Socialistisk Internationale i København. I kongressen deltog knap 100 kvinder fra 17 lande, heriblandt 33 kvinder fra Danmark. 

Idéen om at gøre 8. marts til kvindedag i form af en international kampdag, blev stillet af den tyske kvindesagsforkæmper Clara Zetkin. Danske Nina Bang, der var blandt arrangørerne blev senere verdens første kvindelige minister. 

Sikring af valgret for kvinder herefter ligeret

Hovedformålet med kvindedagen var i første omgang at sikre valgret for kvinder. Det var dog ikke kun kvinder, der kæmpede for kvinders stemmeret. Mange mænd bakkede også op om kampen.
Danske kvinder havde kommunal valgret (fra 1908) og fik lige valgret med mænd i 1915.

I 1969 begyndte en gruppe nyfeminister på Berkeley University i USA også at bruge dagen til at slås for ligeret. I 1975 blev dagen officielt udnævnt af FN til at være kvindernes internationale kampdag og er dermed en opfordring til verdens nationer om at markere dagen. 

2017 blev der lavet en global rundspørge og hele 75 procent af de adspurgte mente, at kvinder stadig ligger under for social, politisk og økonomisk ulighed. 

Ringe vilkår for fødende og barslende

Men det er ikke kun ligeløn det halter med i dagens Danmark. Vilkårene for kvinder er på mange områder blevet ringere de senere år.

Tag blot kvinders ret til en rolig og naturlig fødsel uden, at de skal sendes ud på vejene igen 2-4 timer efter en fødsel. Det er en usandsynlig dårlig start på et moderskab og efterlader mange mødre utrykke og usikre. Mange når ikke at få amningen til at fungere, inden de sendes afsted. Det medfører et rekord stort antal genindlæggelser af underernærede babyer, og giver frustrerede mødre der i mange tilfælde må opgive amningen. 

De kraftige nedskæringer på landets offentlige fødegange sker uden hensyntagen til de fødende kvinders ve og vel, for slet ikke at nævne jordemødrenes helt urimelige arbejdsvilkår.

Ikke alle har mulighed for at hyre en privat jordemoder eller doula, der kan sikre den tryghedsfølelse der er påkrævet for at få en god fødselsoplevelse. Der skæres endvidere i fødselsforberedelse og ammeforberedelse.

Der er også brug for en nytænkning, i forhold til en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv, når børnene er små. Kun halvdelen af landets kommuner vælger fx. at prioritere, at pasningstilskuddet kan følge barnet, hvilket er medvirkende til at sende et uforbeholdent stort antal mødre tilbage til arbejdsmarkedet, før mor (og barn) føler sig klar. 


Kvinder støtter op om hinanden

På Instagram, facebook og Pinterest markeres dagen heldigvis mange steder i landet ved, at kvinder rækker hånden ud til andre kvinder på forskellig vis. Et eksempel herpå ses fx. hos doulaerne Anna og Mette fra Mannabirth.dk som fejrer kvinderne og fødselerne ved her på kvindernes internationale kampdag, at tilbyde et doulaforløb til under halv pris i det område de dækker (Købehavn og omegn).

Mange taler endda om, at de kan mærke en spirende empoverment-bevægelse kvinder imellem.


Kilde: JP: Fakta: Derfor markeres kvindernes kampdag 

(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize