Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Nyheder»Lolland har rekord i hjemmefødsler
 
 
onsdag, 23 oktober 2019

Lolland har rekord i hjemmefødsler

Skrevet af 

Lolland sætter ny rekord i antallet af børn der fødes hjemme. Det er især kvinder der har født før, der vælger at føde hjemme.

Takket være tilstædeværelsen af privatpraktiserende jordemødre på Sjælland og ikke mindst Hjemmefødselsordning Sjælland sætter lollænderne nu ny rekord med antallet af gravide der føder hjemme.


Kraftig stigning i antallet af hjemmefødsler

Som den eneste region i landet, har region Sjælland (en henved 30 år gammel) hjemmefødselsordning, der køres af privatpraktiserende jordemødre.

Hjemmefødselsordning Sjælland blev i sin tid etableret af jordemoder Hanne Lunøe i forbindelse med nedlæggelsen af sygehuset i Kalundborg. Hun mente, at de fødende på Sjælland ville få for lang transporttid til et sygehus. 

I 2018 valgte 8,6 procent af de gravide på Lolland at føde hjemme. For 10 år siden var det kun få procent. Det er især fleregangsfødende der vælger muligheden til, for at føde hjemme. Hele 75% af de kvinder der vælger at føde hjemme, har født før. 

Hjemmefødselsordning Sjælland er et gratis tilbud til alle kvinder der har haft en ukompliceret graviditet, som er sunde og raske og som ønsker at føde hjemme. 


Fordele ved hjemmefødsel

Ud over at have muligheden for at føde hjemme følges den gravide tæt af sin jordemoder under og efter fødslen: 

  • Den gravide har omkring 7 samtaler med jordemoderen i eget hjem
  • Mulighed for at føde i fødekar i eget hjem. Halvdelen af de hjemmefødende kvinder vælger at føde i vand
  • Efter fødslen: Jordemoderen bliver i hjemmet i op til fire timer efter fødslen
  • Der er to efterfødselsbesøg i de første dage efter fødslen
  • Jordemoderen gennemgår fødselsforløbet sammen med de nybagte forældre
  • Jordemoderen hjælper med ammeetablering

Læs også: Overvejer du en hjemmefødsel?


Det er sikkert at føde hjemme

Der er således mange fordele ved at føde hjemme. Den mest fremtrædende fordel, som har en stor indflydelse på et godt fødselsforløb er, at det er den samme jordemoder, der følger den gravide gennem hele graviditeten, under fødslen og efter fødslen. Den tætte kontakt giver tryghed, og tryghed er afgørende for en ukompliceret fødsel. 

Alle undersøgelser viser, at det er lige så sikkert at føde hjemme som på sygehuset. Omkring 10% af de hjemmefødende der er førstegangsfødende overflyttes til sygehus under fødslen og ofte er det fordi fødslen trækker ud. Kun 5% af de hjemmefødende der har født før overflyttes til sygehus.

Et andet privat tilbud på Lolland, Falster og Møn

Hvis man helst vil føde på sygehus, men gerne vil følges tæt og have samme jordmoder gennem graviditeten og efter fødslen, har gravide og nybagte familier på Lolland også mulighed for at benytte sig af privat jordemoder tilbud.

Trine Juul – Din private jordmoder startede for et år med at tilbyde private jordemoderydelser. Og også her kan mærkes, at der er et behov hos de gravide og nybagte forældre for mere tid, nærvær og vejledning. Trine dækker hele Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn.   

Her er det muligt selv at planlægge sine jordemoderbesøg og få skræddersyet et forløb ud fra parrets egne ønsker og behov. Og ligeledes efter fødslen, hvor mange kan opleve udfordringer med amningen eller behov for at tale fødslen igennem.

Det er også muligt at bruge Trine Juul som et supplement til det offentlige tilbud, hvis man f.eks. ønsker individuel fødselsforberedelse, mere tid og vejledning i jordemoderkonsultationen, rebozomassage eller hjælp til amningen og komme trygt fra start som nybagt familie.

Trine kører både på hjemmebesøg og har klinik i Vordingborg. Hvis man er medlem af sygeforsikringen ”danmark”, kan man bl.a. få tilskud til jordemoderkonsultation.

Trine tilbyder også telefonkonsultationer og samarbejder både med hjemmefødselsordningen, sygehusene og sundhedsplejerskerne. Hele tiden for at skabe de bedste betingelser og trygge forløb for de gravide og nybagte familier.Bor du ikke i Region Sjælland, eller ønsker du selv at vælge hvem der skal være din private jordemoder, finder du her en liste over privatpraktiserende jordemødre i Danmark

Kilde: Folketidende.dk: Flere børn på Lolland fødes hjemme

 

 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize