Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Nyheder»Højt glutenindtag i graviditeten øger barnets risiko for type 1 diabetes
 
søndag, 02 juni 2019

Højt glutenindtag i graviditeten øger barnets risiko for type 1 diabetes

Skrevet af 

Ny dansk forskning viser en signifikant sammenhæng mellem et højt glutenindtag under graviditeten og barnets risiko for senere i livet at udvikle type 1 diabetes. 

Moderens høje indtag af proteinstoffet gluten under graviditeten har højst sansynlig en indvirkning på, om barnet senere i livet udvikler type 1 diabetes. Type 1 diabetes er en autoimmun sygdom som gør, at kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler. Det betyder, at kroppen ikke længere selv kan producere insulin og, at man må få insulin tilført udefra flere gange dagligt. 

Det danske kohortestudie, ledet af seniorforsker Julie Antvorskov fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet, viser, at jo mere gluten, moderen indtager under graviditeten, des større er risikoen for, at barnet udvikler type 1 diabetes senere i livet.

Der er tale om et relativt stort studie hvor mere end 90,000 gravide kvinder deltog. Mere end 60.000 mødre og børn blev fulgt i mere end 15 år.  

Mange af børnene, der var med i forsøget, havde faktisk dobbelt så høj forekomst af type 1 diabetes, i modsætning til børn hvis mødre havde indtaget en kost under graviditeten, der havde et lavt indhold af gluten. Konklusionen var derfor klar: Et højt glutenindtag i graviditeten øger barnets risiko for type 1 diabetes i væsentlig grad.

Men på trods af det overbevisende resultat, er forskernes vurdering stadig, at der skal mere forskning til, før der kan sættes nye kostanbefalinger til gravide mødre. 

Gluten findes især i hvede, men også i rug og byg. Vores indtag af især hvede er mangedoblet de senere år og samtidig er kvaliteten på hvede blevet meget ringe set ud fra et næringsmæssigt perspektiv.

Ønsker man, at forebygge type 1 diabetes hos sit ufødte barn, kan man derfor med fordel gøre rigtig meget selv, ved at holde sit indtag af gluten på et lavt plan. 

Undersøgelsen er offentliggjort i British Medical Journal, sep 2018: Association between maternal gluten intake and type 1 diabetes in offspring: national prospective cohort study in Denmark

Kilde: Madforlivet: Højt glutenindtag i graviditeten kan øge barnets risiko for type 1 diabetes

 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize