Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Nyheder»Fostret sanser mors følelser fra tidligt stadie
 
 
fredag, 01 november 2019

Fostret sanser mors følelser fra tidligt stadie

Skrevet af 

Psykolog Henrik Dybvad Larsen, præsenterer banebrydende forskning i sin bog ”Fostrets og fødslens psykologi”.  Blandt andet viser forskningen, at fostret sanser sin mors følelser overraskende tidligt. I bogen beskrives fostertilstand, fødsel og det første år udenfor livmoderen. 

Allerede i livmoderen danner fostret sin personlighed. Det sker under indflydelse af især en følelsesmæssig tilknytning til moderen.

Ny international forskning om fostrets og fødslens psykologi viser fostrets evne til tidligt at kunne sanse og en tidlig spirende personlighed allerede i fostertiden. 

Allerede fra omkring 14. graviditetsuge kan et foster høre og se og reagere på det. Det ved vi blandt andet fra scanningsbilleder, som viser at fostre fra 14 til 16. uge har rakt hånden ud efter de nåle som sundhedspersonalet har taget fostervandsprøver med.

Vi mennesker kan have erindringer helt tilbage til livet i maven. Det skyldes, at bevidstheden ikke kun er neurologisk: cellerne i kroppen husker også.

Da fostret fra et meget tidligt tidspunkt er i stand til at sanse, kan fostret fra et meget tidligt stadie fornemme stemninger. Det kan ikke bare fornemme sin mors sindstilstand det kan også fornemme stemninger der ligger ud over moderens fysiske krop, dvs stemninger omkring moderen, fx. stemningen i familien eller på arbejdspladsen.

Læs også: En enkelt fødselsdepression kan sætte sig spor gennem tre generationer

Den gravide kvindes følelser og tanker videresendes ved hjælp af neurohormoner til fostret på samme måde som alkohol og nikotin i blodet.  

Såvel foster- og fødselsoplevelser som oplevelser i barnets første leveår sætter spor hos os og vil påvirke vores personlighed. 

"Et foster er et følende, sansende væsen, som vi ikke bare kan behandle som en maskine". Sådan siger Henrik Dybvad Larsen i et interview med forfatteren til "Giv kvinderne fødslen tilbage" Hanne Dam, i artiklen Fostret sanser sin mors følelser overraskende tidligt  (bragt i POV International, pubnævner endvidere i denne forbindelse den franske fødselslæge Frédéric Leboyer, der fremhæver vigtigheden af at skabe en rolig, nærværende og stemningsfyldt atmosphære omkring fødslen. 

”Vi skal faktisk helst slukke for tænkehjernen og have fat i dybereliggende dele af hjernen, fx den parasympatiske del af det autonome nervesystem, så er der langt mindre smerte. Jeg tror, en stor del af svaret på den gode fødsel ligger her,” siger han.

Henrik Dybvad Larsens bog Fostrets og fødslens psykologi. Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen er på 225 sider og kan lige nu købes på SAXO.COM med 10 % ‘s rabat for kr. 179,95. 

 

Kilde: https://pov.international/fostret-sanser-mor-tidligt/

 

 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize