Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Nyheder»Carlsbergfondet vil erstatte universiteternes økonomiske tab når kvindelige forskere tager barsel
 
 
torsdag, 29 august 2019

Carlsbergfondet vil erstatte universiteternes økonomiske tab når kvindelige forskere tager barsel

Skrevet af 

For at sikre, at endnu flere kvinder får en forskerkarriere, vil Carlsbergfondet, som den første forskningsfinansierende fond i Danmark, erstatte det økonomiske tab, som universiteterne får, når forskere på universiteterne tager barsel. 

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet er antallet af hhv. mænd og kvinder der tager en ph.d.-uddannelse stort set ens, mens antallet af kvindelige adjunkter ligger på omkring 40%. Mændene sidder også mest på lektor- og professor stillingerne. 

Flemming Besenbacher, der er bestyrelsesformand i Carlsbergfondet, mener, at den ulige fordeling af barselsperioden er en af de barrierer, som kvinderne møder i kampen om forskerstillingerne. 

I Danmark tager kvinderne nemlig langt størstedelen af barselsorloven og derfor er barsel en naturlig hindring for de yngre kvindelige forskeres mulighed for at holde gang i en forskerkarriere. De unge kvindelige forskere får sværere ved at forfølge den karriere, som de har talent til og ambition om.

Som det er i dag stiller en barsel universiteterne og forskningslederene i et økonomisk dilemma da ansættelsen af yngre forskere kan medføre ekstra udgifter i forbindelse med barselsorlov. Det har selvsagt betydning for diversiteten i dansk forsknings som i sidste ende vil påvirke det fulde videnskabelige potentiale i Danmark og også globalt. 

Derfor vil Carlsbergfondet dække de merudgifter, som universitetet får, når en af fondets forskere går på barsel. Det gælder således både for mænd og kvinder. 

Nogle af landets universiteter har allerede indført barselspuljer, som har til formål, at dække universitets udgifter ved barsel, men Carlsbergfondet er den første fond inden for forskning, der dækker universiteternes økonomiske tab direkte, når de forskere, de støtter, går på barsel.

Det er universiteternes opgave at søge tillæg hos fonden når en af universitets medarbejdere tager barsel. Herefter vil Carlsbergfondet betale differencen mellem forskerens løn og den refusion af barselspenge, der kommer fra det offentlige.

Kilde: Carlsbergfondet dækker barselsudgifter
Kilde: Uniavisen: Carlsbergfondet vil dække barselsudgifter

 

 

 

 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize