Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Naturlig smertelindring under fødslen
 
 

Naturlig smertelindring under fødslen

Skrevet af 

Der findes mange forskellige muligheder for smertelindring under fødslen. Både naturlige og medicinske. Det er oplagt at tage udgangspunkt i de naturlige former for smertelindring, og det er en rigtig god idé at sætte sig ind i, hvilke muligheder der er, inden fødslen. Skulle behovet for medicinsk smertelindring opstå, så er der også muligheder her. 

Det er meget individuelt, hvordan behovet for smertelindring opleves under fødslen. Samtidig er det også meget normalt, at behovet ændrer sig undervejs i fødslen. Derfor er det også en god idé ikke at lægge sig fast på en bestemt metode, men at kende til dem, der findes og så ellers prøve at være åben for fødslens muligheder. Det er nemlig ikke til at vide, hvordan du kommer til at opleve fødslen og vearbejdet, før du er i gang. 

Der er rigtig meget du selv kan gøre for bedre at kunne håndtere sammentrækningerne under fødslen. Læs med her om naturlig smertelindring.

Fødselsforberedelse

Et sted, hvor du med stor fordel kan sætte ind, er fødselsforberedelse. At blive klædt på til fødslen og føle sig tryg og sikker er langt bedre og mere produktivt end at føle sig overrumplet, forskrækket og utryg. Negative følelser er kun med til at forstærke et evt. ubehag og forlænge fødslen og får kroppen til at producere mere af stresshormonet adrenalin og færre endorfiner, som er kroppens eget smertestillende hormon.

Ved angst og stress aktiveres kamp/flugtsystemet i kroppen, og man kommer til at spænde mere op og arbejde mod sammentrækningerne i stedet for at arbejde med dem. Sammentrækningerne er det naturlige og biologiske redskab til at føde sit barn. De er til for at udvide og presse barnet ned gennem bækkenet og ud i verden. Fødselsforberedelse giver dig og din partner kendskab til fødslen og lærer jer at få tillid til, at kroppen ved, hvordan den griber en fødsel bedst an. 

Det bedste udgangspunkt i forhold til at kunne håndtere sammentrækningerne under fødslen er derfor fødselsforberedelse.

Det bedste fundament for en god fødsel er altså, at du ved, hvad du går ind til, og at du og din partner føler jer trygge under fødslen, også selvom du/I ikke oplever frygt eller er forskrækkede i forhold til fødslen. Det er altid godt er være forberedt. Ved fødselsforberedelse vil du, udover kendskab til fødslen og dens udvikling, lære vejrtrækningsøvelser, massageteknikker og forskellige stillinger, der optimerer rummeligheden i bækkenet. Og så handler det også rigtig meget om, hvordan du og din (føde)partner samarbejder bedst muligt under fødslen.

De fleste fødesteder tilbyder fødselsforberedelse, men fødselsforberedelse tilbydes også i privat regi. Her både som individuelt tilbud og på hold. Typisk vil fødselsforberedelse hos en privat jordemoder være mere dybdegående og tilpasset mere til den enkelte gravide og parret.

Under fødslen er der også meget, du selv kan gøre for at kunne arbejde optimalt med sammentrækningerne. For eksempel er bevægelse og afspænding rigtig godt både i den tidlige fase af fødslen, men også når du er i den aktive del af fødslen. At kunne variere mellem bevægelse og hvile er klart med til at mindske ubehaget og forkorte fødselsforløbet. 

Bevægelse og afspænding

Det er en klar fordel, hvis du kan stå op og bevæge dig rundt og skifte stilling undervejs i fødslen. Både til fordel for dig og oplevelsen af sammentrækningerne, men også for at hjælpe barnet til en hensigtsmæssig indstilling i bækkenet. I en oprejst stilling udnyttes tyngdekraften i fødselsprocessen og stimulerer veerne. Du kan sætte dig på hug, du kan rokke og vugge med kroppen, læne dig frem over en seng eller lignende. At ligge på alle fire (knæ-albuleleje) er ofte rigtig effektivt.

Mærk altid efter, hvordan det føles i kroppen. Slap så meget af i ansigt og krop som muligt og tænk åbenhed og giv plads. Det er en hjælpende hånd til at gøre fødslen kortere og giver en bedre oplevelse af sammentrækningerne. Den mentale del og indstilling til fødslen er halvdelen af det.

Varmepuder og karbade som naturlig smertelindring

Mange fødende føler, at varme i forskellige former er en stor hjælp. For eksempel kan et varmt kar- eller brusebad gøre underværker. Men også varmedunke/pude eller en varm klud på de smertefulde steder kan give stor lindring. Varme kan både lindre og afspænde kroppen samtidig med, at det virker beroligende for hovedet.

Vejrtrækning som smertehåndtering

En rolig, dyb og kontrolleret vejrtrækning under sammentrækningerne giver øget ilt til både det ufødte barn og til livmodermusklen. Den dybe vejrtrækning er lindrerne for mor og kan bruges i alle fødslens faser.

Det er altid godt at øve sig i ugerne op til fødslen, og brug endelig vejrtrækningsteknikken, lige så snart sammentrækningen mærkes. Det kan virke godt at visualisere sammentrækningen som en bølge, der ruller ind, topper og ruller væk igen.

At have styr på sin vejrtrækning er med til at give en god kontrol og godt samarbejde med veerne. Lyt altid til din krop. Det skal ikke blive kompliceret af trække vejret gennem fødslen. Brug også din jordemoder til at guide dig. Der findes forskellige åndedrætsteknikker. F.eks. det firkantede åndedræt, som er en populær åndedræts-meditation, til brug under fødslen. Du kan med fordel øve dig på denne åndedrætsteknik i ugerne op til fødslen. Læs om Det firkantede åndedræt

Fødeteamet og din partners rolle

Det er en rigtig god idé at forberede sig sammen med sin partner eller hvem, man har valgt skal med til fødslen. Din partner vil rigtig gerne hjælpe dig undervejs, da det kan være rigtig hårdt at opleve ens elskede have ondt. Derfor er det en rigtig god idé at have talt om, hvilke forventninger I hver især har til fødslen og til hinanden, hvordan du forestiller dig at kunne støttes og hjælpes undervejs. Fx at holde i hånd, hjælpe til at holde fokus, have én at trække vejret sammen med, komme med kolde klude til panden og give massage. Det kan godt være, at det lyder af ingenting, men det virker. Og under fødslen er det meget mere betydningsfuldt, end man tror.

Jordemoderen er også en del af fødeteamet og vil undervejs hjælpe og guide jer både i forhold smertelindringsmetoder, gode stillinger og hvordan partneren kan hjælpe. Spørg hende endelig til råds undervejs. Hun vejleder jer og er med til at skabe tryghed gennem fødslen. Og tryghed øger oxytocin-flowet, og det skaber gode veer!

En fødselshjælper giver tryghed og letter ve-arbejdet 

Det er altid godt at have en ledsager med under fødslen til at støtte, opmuntre og berolige. Ledsageren kan være ens partner, en veninde, et familiemedlem, eller hvem du føler dig tryg ved at have med til fødslen. Det vigtigste er, at det er en person, som kan give dig tryghed, opmuntring og støtte. Tryghedsfølelse er afgørende for, om du kan slappe af og arbejde godt med veerne, og er med til at booste oxytocineffekten. - Hvilket har en rigtig god indflydelse på fødslens varighed og oplevelse. Når man er utryg, spænder man let op i kroppen og derved kommer til at modarbejde sammentrækningerne, og vearbejdet kan føles dobbelt så hårdt. Det er derfor vigtigt og afgørende at føle sig tryg under sin fødsel. Læs evt. mere om kamp/flugttilstanden i denne artikel: En mindful hjemmefødsel

Akupunktur som smertelindring

Akupunktur er en meget udbredt smertelindringsmetode på mange danske fødesteder og rigtig mange fødende vælger akupunktur til at tage toppen af smerterne, især hvis den fødende har et ønske om en naturlig fødsel uden medicinsk indgreb eller medicinsk smertelindring. Akupunktur gives som regel af jordemødre, der er uddannet og trænet i at give akupunktur. Akupunktur kan både bruges som smertelindring og til at stimulere sammentrækningerne med.  

Steriltvandspapler kan tage toppen af smerterne

Steriltvandspapler er en metode, som de fødende også kan bruge som smertelindring under fødslen. Helt naturligt og uden bivirkning. Det eneste minus ved steriltvandspapler er ubehaget, lige når man får dem lagt. Steriltvandspapler eller de såkaldte ”bistik” fungerer på den måde, at der sprøjtes sterilt vand ind under huden, gerne fire steder nederst på ryggen eller fortil under maven. Det sterile vand sprænger cellerne, og det giver følelsen af at blive stukket af en bi. Men smerten er heldigvis kortvarig og i stedet stimuleres kroppens egen produktion af det smertelindrende stof, endorfin. Effekten varer op til en time og kan gives igen og igen. 

Chiliplaster

Chiliplastre kan bruges som smertelindring både i graviditeten og under fødslen. Det virker lokalt og er helt naturligt. Ingen kemi og ingen bivirkninger for barnet. Chiliplastre kan anvendes under fødslen til at lindre under veerne. De sættes gerne på lænden eller den nederste del af maven, der hvor veen mærkes. Plastrene kan også gavne i graviditeten som lindring af et belastet bækken eller ischiasnerven. Det er igen kroppens egne endofiner, der aktiveres. Chiliplasterne forhandles mange steder. Følg altid vejledningen i pakken.

TENS

TENS står for Transkutan Elektrisk Nerve Stimulation. Det vil sige elektrisk stimulation af nerver via huden. Rent praktisk placerer man to elektrode-par i området ryg og lænd. Ved hjælp af et lille håndholdt apparat styrer den fødende selv antallet og styrken af elektriske impulser. Effekten er, at de elektriske impulser virker smertelindrende, da de blokerer for smerte-impulsernes vej til hjernen, og samtidig stimulerer de hjernen til, at kroppens egne smertestillende hormoner (endofiner) aktiveres. TENS har ingen bivirkninger for barnet, men kan forstyrre overvågningen af barnet, hvis hjertelyden registeres ved hjælp af en elektrode på barnets hoved. Så i disse situationer kan TENS smertelindring ikke bruges. Det er heller ikke alle fødesteder, der tilbyder denne form for smertelindring.

Rebozo

Rebozo betyder egentlig tørklæde, sjal eller svøb. Teknikken ”rebozomassage” kommer fra de mexicanske jordemødre og består i, at jordemoderen (partneren/fødselshjælperen kan også gøre det) med tørklædet ryster kvindens bækkenparti på forskellig måde og i forskellige stillinger alt efter, hvilken effekt man ønsker. Rebozomassage kan både gives for at blødgøre og afspænde et træt, ømt eller belastet bækken i den sidste del af graviditeten. Massagen kan også bruges, hvis barnets hoved står uhensigtmæssigt/skævt i bækkenet. Det kan være i ugerne op til fødslen eller under selve fødslen, at man arbejder med det. Rebozomassagen er også rigtig god som smertelindring under fødslen og som et redskab til at stimulere til flere eller bedre sammentrækninger, hvis der bliver behov for det.

Hvis man ikke har en ægte rebozo, kan man sagtens bruge et almindeligt stort tørklæde eller lagen. Det er ikke en svær teknik og er ganske lavteknologisk, men et godt råd er, at man vejledes af en jordemoder, der har erfaring med rebozomassage, inden man giver den gas med tørklædet.

Med ønsket om en rigtig god fødsel.

 

Trine Juul -

Din private jordemoder

 
Trine Juul

Trine Juul er indehaver af Din Private Jordemoder og holder til på Sydsjælland. 

Din Private Jordemoder v/Trine Juul tilbyder gratis telefonkonsultation, gravid motion, fødselsforberedelse, hindeløsning, fødselshjælp, ammehjælp, rebozo og meget andet. 

Hjemmeside: https://trinejuul.dk/
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize