Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Bøger»Giv kvinderne fødslen tilbage

Giv kvinderne fødslen tilbage

”Giv kvinderne fødslen tilbage,” skrevet af Hanne Dam, mangeårig kønspolitisk journalist ved dagbladet Information, er, som titlen signalerer, en kritisk debatbog om den danske fødselsverden, researchet gennem flere år. Bogen bygger på grundige interviews med fødende, jordemødre, fødselslæger, forskere, filosoffer og fysioterapeuter.

Forfatterens udgangspunkt er en undren over, at mange kvinder i dag efter at have født ikke som tidligere er glade og stolte af deres fødsler, men snarere modfaldne – flere oplever nærmest ikke selv at have født deres barn: Teknologien klarede det for dem.

Alle ved, at besparelser er en udfordring på fødegangen. Overskuddet bliver mindre, når der mangler fødestuer og jordemødre. Effekten af travlhed og for få jordemødre kan være, at de fødende savner tryghed og tager imod de tilbud, sundhedspersonalet giver for at opfylde lægernes ønske om fremgang i fødslen. Pludselig tager det ene indgreb måske det andet. Her drukner så et muligt ønske om en spontan fødsel.

Tallene afspejler, at alt for få fødende– efter forfatterens opfattelse – får mulighed for at føde med deres egne hormoner. Således ve-stimuleres hver tredje førstegangsfødende med kunstigt hormon, hver fjerde fødsel bliver sat i gang med medicin, og hver femte danske kvinde føder ved kejsersnit. Det er alt for mange indgreb.

Bogen forklarer og diskuterer sin kritik af de mange indgreb i det naturlige fødselssamarbejde mellem mor og barn og slår et slag for, at alle kvinder bør have en reel mulighed for at føde spontant, naturligt. Det har de ikke i dag, hvor bl.a. mangel på økonomi fører til indgreb. Det er helt uacceptabelt i betragtning af, hvor afgørende en begivenhed enhver fødsel er for enhver kvinde og ethvert barn.

Bogen kan supplere fødselsforberedelse ved at klæde den fødende på til at forstå hospitalets prioriteringer og forholde sig til dem på et oplyst grundlag fremfor bare at nikke ja til hospitalets tilbud.


Bogen beskriver alt fra, hvorfor det ifølge både jordemødre og fødselslæger på trods af de mange indgreb er sundest for mor og barn at gennemleve et naturlig fødselsforløb og hormonernes afgørende rolle i forløbet til, hvordan fødslen påvirker barnet i maven, hvorfor der er færre indgreb under hjemmefødsler, og hvad den fødende samtidig siger nej til - fx at føde i vand - når hun siger ja til det første tilbud om ve-stimulering.

Følg med i debatten på facebook om at give kvinderne fødslen tilbage 

Du kan få fat i bogen her: Giv kvinderne fødslen tilbage

Læs mere om forfatteren Hanne Dam

(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize