Du er her:min barsel»Artikler»Amning»En rolig ammeopstart

En rolig ammeopstart

Skrevet af 

Her er mine bedste råd til dig der gerne vil have en rolig ammeopstart: 

Ro på:

Sæt ambitionerne ned. Lige når du har født, er det eneste, du egentlig skal, at ligge i sengen/sofaen og amme. (Fraset at få lidt at spise og komme på toilet - og evt. tage sig af større søskende).

Det tager lang tid at få amningen op at køre. Og jo bedre tid du giver det, jo hurtigere går det. Pudsigt, ik'?

Så hvis du bare forventer, at du ikke skal andet, kan du pludselig en dag føle et kæmpe overskud ved at komme i bad i fred og ro, eller ved at kunne gå ud at hænge vasketøj op alene.

(det er en historie fra det virkelige liv - jeg husker det, som det var i går. Den ultimative frihedsfølelse - at hænge vasketøj op dengang for knap 10 år siden, da jeg lige var blevet mor for første gang :-) )

Det haster ikke at komme ud at handle, tage i babybio, på café osv. Vent bare med det, for det bliver der også tid til.

Nyd at du kan tulle rundt i nattøj dagen lang og forhåbentlig blive vartet op af din evt. partner, din mor, en veninde, eller hvem du har tæt på.



Hvis du føler dig stresset, kan det have en indflydelse på amningen, ligesom stress også kan forstyrre en fødsel.

Det er nemlig det samme hormon, der er på spil.

Oxytocin er det hormon, der får mælken til at løbe, og det udløses, når man har det godt, føler sig rolig, tilpas og tryg. Adrenalin udløses, hvis vi bliver stressede, utrygge eller bange, og det kan hæmme oxytocin, hvilket så igen kan hæmme mælkenedløbet.

Hvis du har svært ved at tro på, at amningen fungerer:
Det er HELT NORMALT at begynde at tvivle på, at amningen fungerer.

Især når brysterne ikke er så spændte hele tiden, som de måske var i starten. Det sker, når mælkemængden har justeret sig til din babys behov og betyder ikke, at du har mindre mælk.

Og igen - hvis du begynder at få dit adrenalin op at køre, fordi du stresser over amningen, har det bare den omvendte effekt af, hvad man ønsker.

Så det bedste råd er, at se på, om dit barn trives. Og trivsel er meget mere end vægten!

Er der udfordringer?

Min skønne kiropraktor, Stine anbefaler alle at få tjekket deres baby, uanset hvordan fødslen er gået.

En lille skævhed eller låsthed fra fødslen kan vise sig ved, at baby fx. ikke kan dreje hovedet til den ene side. At der kun kommer sår på det ene bryst. At baby har svært ved at gabe op og tage fat. At baby er meget urolig og har ondt i maven osv.

Og efter en-flere ture ved kiropraktor, KST, osteopat eller lign. kan det løse sig. Hvis du kan mærke, at du føler for at få tjekket baby, så vælg den behandlingsform, du tiltales af. For du skal selvfølgelig være tryg ved det, hvis baby også skal være tryg.

Nogle (efterhånden rigtig mange) babyer er født med stramt tungebånd, hvilket også kan give problemer med amningen. Det kan man få tjekket ved en øre-næse-hals læge og evt. klippet.

Ammebesøg

Nogle af de ovenstående udfordringer kan også handle om, at sutteteknikken skal justeres.

Hvis det er svært at gøre selv, så er det muligt at få et ammebesøg af fx mig, men jeg henviser også gerne til andre, hvis du har brug for det. Jeg hjælper med den normale amning og kan eksempelvis hjælpe med at komme af med suttebrikken, justere sutteteknik, øve stillinger osv.

Husk at jeg tilbyder en 15 min. gratis samtale i telefonen først, og nogle gange er det nok.

Derudover vil jeg anbefale dig at visualisere, at du har rigeligt med mælk. Og til det har jeg lavet denne lydfil, du kan bruge, når du ammer. Du kan også bruge den, mens du er gravid og forbereder dig på dit ammeforløb. Brug den så tit du vil!

Jeg ønsker jer en rigtig dejlig start!

 

Skrevet af