Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere

Ny barselsordning for selvstændige Besvaret

Hejsa Anne Line

Jeg har læst, at der kommer ny barselsordning for selvstændige; https://min-barsel.dk/nyheder/ny-barselsordning-for-selvstaendige

Jeg er på kontanthjælp nu. Jeg planlægger dog at blive selvstændig fra december i år, med egen webshop. Samtidig er jeg gravid og skal føde i november. 
Hvordan kommer de nye regler til at påvirke min situation? Eller hvad er bedst for mig at gøre?
Min mand er fuldtidsansat i et privat firma. 

På forhånd tak for svar. 

Vh, 
Lilje

 

 •  Spurgt 2 år siden  •  af Lilje

1  Svar

Hej Lilje,

Først og fremmest et stort tillykke med den kommende familieforøgelse til november.

I forhold til den nye barselsfond så er den kun relevant for selvstændige som har ret til barselsdagpenge. Det vil sige, at de opfylder beskæftigelseskravet som selvstændig, når de går på barsel. For det andet skal man have et overskud som er højere end den højeste dagpengesats for at få kompensation fra barsel.dk. I 2020 kræver det et overskud på 229.060 kr. for at få den højeste dagpengesats som pt. udgør 4.405 kr. før skat pr. uge.

Den nye barselsfond for selvstændige og muligheden for kompensation fra barsel.dk under barsel, gælder for forældre som føder et barn den 1. januar 2021 eller senere og hvor første orlovsdag er den 1. januar 2021 eller senere. Det vil sige, at er barnet født før den 1. januar 2021 og er første orlovsdag også før den 1. januar 2021 er det de nuværende muligheder for barselsdagpenge der gælder.

Umiddelbart kan du overveje at udskyde dine planer om opstart af din webshop og fortsat modtage kontanthjælp under din barsel. Du kan også starte din webshop, men du vil ikke have mulighed for at få barselsdagpenge under din barsel, da du ikke har en fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er min hurtige vurdering ud fra, at du pt. modtager kontanthjælp.

Der kan være nogle nuancer i forhold til din tilknytning til arbejdsmarkedet som ikke er kommet frem i dit spørgsmål. Du kan derfor gøre 2 ting. Jeg vil anbefale at du gør begge dele.
Du kan ringe til Udbetaling Danmark på telefon 70 12 80 64 og få vejledning af dem i forhold til retten til barselsdagpenge som selvstændig.
Du kan kontakte din kommune, ydelsesdelen, som udbetaler din kontanthjælp, og høre dem om, hvordan du bliver stillet bedst muligt rent økonomisk under din barsel ud fra din nuværende situation.

I forhold til din mand, så har han mulighed for at få barselsdagpenge, hvis han opfylder beskæftigelseskravet som lønmodtager. Måske har han ret til løn under en del af hans barsel? Det er i hvert fald værd at undersøge nærmere.

Jeg håber, at du kan bruge svaret.

De bedste hilsner

Anne Line fra barselseksperten.dk
Besvaret 2 år siden  •  af Anne Line Richardt

Log venligst ind for at besvare