Testamente "i stedet for" ægteskab Besvaret

Hej Ulrik 

Da vi venter barn til december, og da vi ikke er gift, vil vi gerne vide om vi kan sikre hinanden juridisk gennem et testamente på sammen måde som ved ægteskab? 

Og helt lavpraktisk; hvordan fungerer det?

Da vores søn endnu ikke er kommet til verden kan vi jo ikke opgive navn og fødselsdato på ham i et testamente, så er det først noget vi kan ordne når han er født?
 •  Spurgt 5 år siden  •  af Sandi

1  Svar

Tak for dit spørgsmål.

Tillykke med den kommende familieforøgelse. Det er en god lejlighed til at få styr på det juridiske, dvs. oprette et testamente.

Uden et testamente har du og din kæreste ingen arveret efter hinanden. Når en af jer dør, vil jeres kommende barn arve alt, hvad den afdøde efterlader sig. Også ufødte børn har arveret - skulle din kæreste dø inden barnet bliver født, vil barnet stadig arve alt efter ham, mens du intet vil arve.

Alt dette løses ved, at du og din kæreste opretter et testamente sammen. I kan i et testamente bestemme, at I skal arve "mest muligt" efter hinanden og derved opnå arveret til 87,5% af, hvad den anden ejer. Resten (12,5%) er barnets tvangsarv.

Et testamente stiller jer ikke helt på samme måde som hvis I gifter jer. Der er visse juridiske fordele, I kun kan opnå ved, at I gifter jer med hinanden.

Eksempelvis er boafgiften (arveafgiften) meget lavere for ægtefæller end for ugifte samlevende. Ugifte samlevende betaler 15% i boafgift (i visse tilfælde endda mere), mens ægtefæller betaler 0% i afgift, når de arver hinanden. Man kan kun komme ned på 0 % i afgift ved at gifte sig - det er ikke nok at oprette et testamente.

Et testamente oprettes ved, at I kontakter en advokat og meddeler ham/hende jeres ønsker, navne osv. Herefter vil advokaten lave et udkast til testamente og sende det til jer. Når testamentet er som I ønsker det, skal I underskrive det. Det skal gøres hos en "notar" i retten - advokaten kan oplyse nærmere om det praktiske, når testamentet er klar.

Det gør ikke noget, at jeres søns navn endnu ikke kendes. I testamentet kan blot skrives noget i stil med "vi venter os et fælles barn med termin i december".

Man kan generelt udmærket "fremtidssikre" testamenter sprogligt, så det tager højde for fremtidige begivenheder, såsom familieforøgelser, ægteskab mv. Derved slipper I for ofte at skulle oprette nyt testamente.

Testamentet vil stadig have relevans, når I har giftet jer. Ægtefæller kan også have fordel af at arve "mest muligt" efter hinanden i stedet for arvelovens standardarv for ægtefæller uden testamente.

Så mit bedst råd er: Opret et testamente OG bliv gift. Begge dele stiller den længstlevende af jer bedre, men på forskellige måder. Gør I begge dele, stiller I derfor hinanden så godt som muligt.

Besvaret 5 år siden  •  af Ulrik Grønborg
Redigeret 5 år siden

Log venligst ind for at besvare