Du er her:min barsel»Artikler»Tips og ideer»Støt din babys udvikling med leg og læring

Støt din babys udvikling med leg og læring

Skrevet af 
De første 3 måneder med en baby betyder store omvæltninger som ny forælder. Man aner jo ikke, hvad dælen, der foregår. Hvordan gør man? Lærer ens baby at gå af sig selv?  Hvad er det nu, det der med at ligge på maven? Må jeg godt holde den lille med hovedet nedad?

Hvis det er baby nr. 2, så tør man håbe på, at den hellige gral er velforvaret. Man har jo prøvet det før. Men så går det op for én, at det jo er et andet menneske, der er flyttet ind nu. Oh, no!

Børn er forskellige, ligesom alle andre mennesker. Sjovt nok. Søskende ligner hinanden på nogle punkter, og så er der lige de 147 andre punkter, hvor man tror, man har styr på en god soverutine eller lige det rigtige trick til at få gulerodsmosen til at glide ned – og så går det bare helt i kage. For lillebror/søster er bare helt sin egen.

Giv plads til dit barns udvikling

Som forælder må man være omstillingsparat. Et totalt forkætret begreb, der bringer tanken hen på New Public Management, LEAN og stresspletter på halsen. Men altså – du ved aldrig, hvad der kommer om lidt. Sådan er det bare. Du må tage en dag ad gangen, gøre dit bedste og lære at drikke din kaffe, selvom den som regel når at blive kold, inden du har en hånd fri.

Heldigvis er der faktisk et fast holdepunkt midt i kaos, som du næsten kan regne med. Det er, at din baby udvikler sig. Det er simpelthen kodet ind i dit barn, hvad der skal læres her i livet. Smaddersmart.

Det, der er dit job, er at undgå at stå i vejen for naturen. Lad være med at passificere baby for meget i diverse transportmidler og på anden måde fiksere ham/hende. Slynger og vikler er gode til de små, når de gerne vil føle sig trygge og tæt på dig. Sørg blot for, at din baby også får mulighed for at bevæge sig frit.

Giv dit barn mulighed for at eksperimentere med sine hænder, med skygger på væggen, med at rulle, med at hæve hovedet, med at gynge og trille og kravle. Noget af de allervigtigste i din babys motoriske liv i de første 2 år er faktisk noget så enkelt som gulvplads. Kys, mad …. og gulvplads.

 

Dit barns hjerne har godt af at rulle rundt på gulvet



Når dit barn øver sig i at styre sin krop nede på gulvet, trænes hjernen også.

Det er et videnskabeligt faktum ifølge bl.a. den danske hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen, at motorik og hjerneudvikling går hånd i hånd.

Det vil sige, at dit barn ikke blot øver sig i at møve sig frem over gulvet, når det er den handling, der foregår lige nu.

Nej, det er hjernetræning, som også kommer mange andre hjerneopgaver til gode. 

Faktisk er motorisk træning direkte forbundet til fx sproglige og kognitive evner og kompetencer. Dit barns ordforråd og forståelse for tal og bogstaver hænger også sammen med motoriske evner; er det ikke vildt?

Dit barns forudsætninger for at tale rent bliver bedre ved fx at kaste og gribe bolde – hjernen er utrolig kompleks.


Sådan skaber du optimale forhold for din babys motoriske udvikling

Det mest enkle råd til dig, der gerne vil give dit barn det bedste udgangspunkt, er at skabe et sted i stuen, hvor der er plads til gulvet. Ryd et trygt hjørne eller lignende. Et sted, hvor der ikke er træk, og hvor der er lunt og lyst. Det skal være din babys legehjørne. Måske har du allerede sådan en hyggelig krog? 

Så skal der egentlig bare sørges for, at der er sjove ting og sager at rulle på, sidde ved, trille på, møve ned fra, gynge på, vippe med – og så et dejligt underlag, der kan tørres af, og som er blødt og samtidig fast at kravle på.

En sådan krog vil blive dit barns yndlingslegeplads i mange år frem. Gør dig gerne umage fra starten med at indrette med udstyr og møbler, der kan bruges i flere år og på mange måder. Det skal også helst være ting, som du blive glad af at se på – pas på med for meget pangfarvet plastik, som kan give dig ondt i æstetikken, og som måske indeholder problematiske stoffer og alligevel ikke holder til at blive leget med.

Find udstyret hos eksperterne i leg og læring

Nogle af Danmarks største eksperter indenfor børns motorik, leg og læring er legetanterne Ann og Jane fra Legeakademiet.dk. De ved alt om, hvordan motorik, læring og hjerneudvikling hænger sammen – og de har altid for øje, at det skal være sjovt at lære. Leg og læring hænder uløseligt sammen, for når babyer og børn er motiverede, går læring som en leg.

Legeakademiet sælger masser af skønt legetøj, udstyr og redskaber til alle mulige måder at udvikle og stimulere børns udvikling og læring, helt fra spædbørn og op til 12 år. Derfor er det naturligvis en oplagt netbutik at klikke ind på, når du skal sørge for den optimale gulv-legeplads til din baby.

Legeakademiet er ambassadør for det danske bObles som er noget af det mest geniale tumlelegetøj og tumlemøbler til babyer og børn. Ja, faktisk kan man have en del voksne mistænkt for at have bObles i stuen, selvom de ikke selv er forældre – fordi bObles er bare super fedt design, som passer ind i den skandinaviske boligstil og samtidig opfordrer alle til bevægelse og leg.

bObles er skabt af to danske mødre, og brandet har taget hele verden med storm. Sjovt nok er Legeakademiet også startet af to danske iværksætter-mødre, så de to virksomheder går godt i spænd.

Prøv at kigge ind hos Legeakademiet og oplev, hvordan moderne tumlemøbler virkelig understøtter bevægelse og motorikleg. Se fx på det dejlige skumgulv, boldene i miniformat eller den søde musik-musling til babyer.

Med et hyggeligt legehjørne på gulvet, indrettet med bløde og sikre tumlemøbler, og tusind kys om dagen, så har din baby det bedste udgangspunkt for en skøn og kærlig fremtid. Du kan finde masser af muligheder for at kombinere leg og læring inde på Legeakademiets hjemmeside www.legeakademiet.dk



Skrevet af