Du er her:min barsel»Artikler»Super Food»Fuldkorn

Fuldkorn

Skrevet af 

Til fuldkorn regnes havre, byg, rug,quinoa, spelt og fuldkornris.  

Forskning antyder, at fuldkorn bidrage til at forebygge flere former for kræft blandt andet kræft i tyktarmen, brystkræft og prostatakræft.

De komplekse kulhydrater og fibrenes langsomme frigivelse af blodsukker, giver en god energikilde.

Fibre kan også bidrage til at forebygge forstoppelse, fremme væksten af "venlige" bakterier i tarmen, samt danne hjælpemidler til fjernelse af toksiner (giftstoffer) fra kroppen.

Flere undersøgelser påviser, at mennesker, der indtager store mængder fuldkorn hver dag, har en lavere risiko for hjertesygdomme.

Skru op for fuldkorn

Generelt spiser vi alt for lidt fuldkorn men spiser store mængder af franskbrød, rudstykker, pita- og pizzabrød, burgerboller, winerbrød, kager osv. der er industrielt fremstillet og altsammen bagt på næringsfattigt hvidt hvedemel, som bidrager til overvægt og et dårligt helbred.
 
Du skal gå efter produkter der er bagt på fuldkornsmel, som er lavet af hele korn, der er knækkede, valsede eller formalede uden at frasigte kim og skaldele hvor netop de gode nærringsstoffer sidder. Dette brød er tungere og med mere gods i.
 

Se på pakningen og vælg den brødtyper der er flest kostfibre og fuldkorn i. Brødet kan sagtens være rigt på fuldkorn selvom du ikke kan se kerner og frø, hvis de hele korn er knust til fuldkornsmel.
 

Vælg den valsede eller formalede til din baby

Hvis du går efter fuldkornsbrød til din baby, skal du netop vælge den slags fuldkornsbrød hvor du ikke kan se kernerne. Babyer kan ikke optage de hele korn og kerner, og det vil i stedet blot give dem løs mave.
 
Hvis din baby har tendens til forstoppelse, kan du dog omvendt sætte lidt gang i barnets mave ved at give det en lille kvart skive rugbrød med kerner.
 
I din dagligdag kan du sikre dig et højere fuldkornsforbrug for dig og din familie ved at udskift de hvide ris og den hvide pasta med fuldkornris og fuldkornspasta og udskifte det hvide brød med fuldkornsbrød.
 
Brug den sunde quinoa i stedet for ris, eller blandet med ris, og brug den i salater. Spis desuden havre- hirse eller boghvedegrød til morgenmad sammen med din baby.
 
Det anbefales, at babyer ikke får havregrød før de er 6 måneder på grund af risiko for glutenallergi. I visse supermarkeder findes der en glutenfri havregrynsvariant.

 

 

 

 

Skrevet af 

Relaterede artikler