Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Svangerskabs-sukkersyge

Svangerskabs-sukkersyge

Skrevet af 

I enhver graviditet sker der en ændring i omsætningen af sukkeret i kroppen, der gør, at kroppen har ekstra svært ved at omsætte det sukker der optages. Hvor hurtigt sukker kan omsættes i kroppen, afhænger bl.a. af, hvor meget insulin, der dannes.

Samtidig stiger behovet for insulin, blandt andet fordi der i moderkagen produceres nogle hormoner, der nedsætter virkningen af kroppens insulin. 

Nogle kvinder danner ikke tilstrækkeligt med insulin og så opstår der svangerskabssukkersyge, og blodsukkeret stiger mere end normalt.

Der er en tendens til, at kvinder med svangerskabssukkersyge har flere problemer med forhøjet blodtryk under graviditeten, men de fleste har ingen symptomer. 

Men der er en gruppe af kvinder med særlig risiko for at udvikle svangerskabssukkersyge. Det er kvinder med sukkersyge i familien, overvægtige kvinder eller kvinder der før graviditeten var overvægtige med BMI på 27 eller derover.Kvinder, der tidligere har født børn over 4500 gr. Og kvinder med tidligere svangerskabssukkersyge. 

Tilstanden vil normalt forsvinde igen efter graviditeten, men der  vil være en forhøjet risiko for at udvikle gammelmandssukkersyge senere i livet.

Der er en tendens til, at fostret vokser meget kraftigt, hvis moderens blodsukker er forhøjet. Dette kan medføre, at fødslen bliver mere kompliceret end normalt og flere må fødes ved kejsersnit eller ved hjælp af sugekop.

Efter fødslen skal barnet observeres for at se, om det udvikler for lavt blodsukker. Hvis blodsukkeret er for lavt, vil man forsøge at stabilisere dette ved at give barnet mælk eller i svære tilfælde glukose i en blodåre. I løbet af det første døgn har de fleste børn dog helt normale blodsukre og behøver ingen speciel kontrol.

Hvis du har fået konstateret svangerskabssukkersyge er det vigtigt du sikrer dig, at dit blodsukker er stabilt. Jo mere velreguleret din sukkersyge, desto færre komplikationer vil der være. Risikoen for barnet er også mindre. De fleste med svangerskabssukkersyge kan nøjes med diæt og med at holde øje med blodsukkeret.

I grove træk består denne diæt i en kost fattig på fedt og og fattig på hurtigt omsættelige sukkerstoffer, som f.eks. almindeligt sukker, druesukker, mælkesukker, frugtsukker og lyst brød. Hos nogle gravide er denne diæt dog ikke tilstrækkelig, og der må suppleres med insulinbehandling. 

Efter fødslen normaliseres dit sukkerstofskifte som regel i løbet af de første dage. Du bør få målt dit blodsukker ca. 2 måneder efter fødslen igen for at sikre, at sukkerstofskiftet stadig er normalt. Da der er større risiko for at udvikle gammelmandssukkersyge bør du jævnligt have undersøgt dit sukkerstofskifte, så en eventuel sukkersyge kan opdages på et tidligt tidspunkt.

Du kan selv gøre meget med en sund livsstil med fedtfattig kost, motion og evt. også vægttab, hvis du vejer for meget. Læs f.eks bogen Spis dig fri for Type 2 diabetes (Fåes også som lydbog og E-bog) Det vil kunne nedsætte risikoen for at udvikle sukkersyge væsentligt.

https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=10301&bannerid=43264&htmlurl=https://www.saxo.com/dk/spis-dig-fri-for-type-2-diabetes_jane-kudsk_pdf_9788793927094?paid=10301

 

 

Skrevet af