Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Skilsmisse: Få hjælp til at træffe en god aftale om børnene

Skilsmisse: Få hjælp til at træffe en god aftale om børnene

Skrevet af 
At få børn sammen er noget af det dejligste i et parforhold. I deler pludseligt kød og blod, og I kan se resultatet af jeres kærlighed i fysisk og meget, meget nuttet form. Et helt menneske, som I elsker lige så højt, som I elsker hinanden.

For halvdelen af alle gifte par gælder det, at forholdet desværre ender med skilsmisse. Det er også helt normalt, at ugifte forældres forhold ender med et brud.

Kærligheden mellem to voksne mennesker får ofte en ende, men begge parters kærlighed til fælles børn varer hele livet og bliver ikke mindre stærk af konflikten mellem forældrene.

Derfor er noget af det allersværeste og mest ulykkelige ved en skilsmisse eller et samlivsbrud mellem forældre forhandlingen om, hvad der skal ske med børnene.

Familieadvokat Anette Fløe: ”Forældre slipper aldrig for hinanden, heller ikke efter skilsmissen”

”Folk tror, at de kan blive skilt og så aldrig mere skulle have noget med hinanden at gøre. Det er så forkert, som noget kan være! Når man er forældre sammen, har man som lovgivningen er i dag ikke mulighed for at undgå, at den anden part har indflydelse – nogle gange endda stor indflydelse – på ens liv.

Man kan ikke undgå at skulle tale sammen, lave aftaler og være fælles om en hel del beslutninger.

Man er nødt til at se i øjnene, at man skal kunne finde ud af at tale sammen”, fortæller advokat og specialist i familieret, Anette Fløe fra Advokaterne Sankt Knuds Torv” i Århus.

Der er meget på spil, både børn og bolig

Annette Fløe har gennem en lang karriere haft utallige sager om uenigheder mellem forældre, og hendes erfaring er, at økonomi ofte spiller en stor rolle i aftalen om børnene.

Alt er på spil. Boligforhold, feriefordeling, frihed. Men det er tabu at tale om penge i forbindelse med børn, for det bliver hurtigt som om, at man som forælder kæmper om, hvad børnene er værd i kroner og ører. Det ønsker ingen forældre jo.

Men da der faktisk er rigtig meget økonomi på spil for nyskilte voksne, så kræver forhandlinger om fx børns bopæl efter et brud, at man tager tyren ved hornene, bryder tabuerne og får talt åbent om, hvad barnets kommende bopæl egentlig har af betydning for parternes fremtidige økonomi.

For det kommer på banen før eller siden alligevel, det med pengene. Som lovgivningen er nu, så hænger økonomi uløseligt sammen barnets bolig. 

Den utroligt sårbare og svære forhandling om, hvor barnet skal have fast bopæl, fordelingen af samvær hos hhv. den ene og den anden forælder, og hvem, der skal have tilskud, børnepenge og børnebidrag er så vanskelig, fordi det er to meget ulykkelige voksne, der ofte er sårede og vrede i forvejen, der skal lave aftaler om at fordele noget, de elsker så utroligt højt. Det er ifølge Anette Fløe en næsten umulig opgave at løfte alene.

Får du kuldegysninger?  

Hvis du sidder og får kuldegysninger, når du læser det her, så er det måske fordi, at dit eget parforhold skranter. Det kan også være fordi, at du allerede kan se, at du slet ikke har tilstrækkelig viden om, hvad der egentlig er på spil, hvis I en dag skulle blive skilt.

Hvis du er lykkelig i dit parforhold, så opfordrer familieadvokat Anette Fløe dig til at tage fat i en advokat og booke en time eller to med vejledning om, hvad I vil blive bedt om at tage stilling til, hvis I en dag skulle gå fra hinanden. Det er en god idé at få oplysning om jeres retstilling, og det er oplagt at gøre i forbindelse med oprettelse af fx fælles testamente, ægtepagt eller ægteskab, hvor I alligevel er i gang med at sikre hinanden og jeres familie.

Skulle du være i den ulykkelige situation, at du og din partner er ved at gå fra hinanden, så har Anette Fløe et godt råd til jer:

”Få hjælp tidligt til at træffe nogle gode aftaler om, hvor børnene skal bo. Det er den sværeste og mest komplekse aftale at skulle træffe, og I skal træffe den på et tidspunkt, hvor I begge er i en kæmpe livskrise, og jeres barn er ulykkeligt.”

Det er nemlig en utrolig svær opgave at stå alene med.

Mange venter på at få hjælp via det offentlige system, men ventetiden er ofte meget lang. Imens skal I selv sørge for at træffe aftaler om, hvor barnet skal bo. Det betyder, at det er den stærkeste part, der vinder.

Ofte er der store psykiske belastninger i farvandet, uvenskabet kan vokse på meget kort tid, for alle parter er under stort følelsesmæssigt pres. Nogle må endda gå fra hus og hjem – uden barnet - med det samme, fordi de simpelthen bliver smidt ud af den anden part.

"Vi kan sagtens være gode venner"

Du tror måske, at så galt kan det aldrig gå for jer. Men desværre viser det sig alt for ofte, at aftalen om børnene får bægeret til at flyde over.

Årelange forhandlinger i Statsforvaltningen er frygtelige. Og de kan undgås, hvis I handler i tide. Måske tror I, at I sagtens kan være gode venner. Det tror de fleste, og det viser sig desværre alt for ofte at blive for svært.

Brug en mægler tidligt i forhandlingerne

Anette Fløe rådgiver - som mange andre familieadvokater – par, der står i skilsmisse. Hun kan naturligvis repræsentere den ene part i retten under skilsmissen, hvis det ønskes. Men som noget ganske særligt, så tilbyder Anette Fløe også at være jeres mægler i forhandlingerne. Det vil sige, at I kan komme ind til hende og få hjælp til at lave en god aftale om børnene i god tid, inden jeres skilsmisseforhandlinger går i hårdknude.

Har I besluttet jer for at gå fra hinanden, så kan I med Anette Fløe som mægler få hjælp til at få sagt de svære ting til hinanden; om økonomi, om ønsker til fordeling af dagene med barnet og om bopæl. Hun ved præcis, hvad der skal tales om, hvordan det gøres nænsomt, og hvor utroligt svært, det kan være.

Med en mægler blive den umulige opgave om at aftale, hvor jeres barn skal bo, lidt mere overkommelig, og I kan undgå at ende i et iskoldt retsopgør, så utroligt fjernt fra den kærlighed, som var jeres fælles families udgangspunkt.

Du kan læse mere om, hvad der sker, hvis I skal skilles her: Advokaterne Sankt Knuds Torv” i Århus

Ønsker du at få rådgivning om forældremyndighed, barnets bopæl og økonomien ved skilsmisse, eller har du og din partner brug for hjælp til at lave en god aftale om jeres barns bopæl ved skilsmisse, kan du kontakte familieadvokat Anette Fløe på tlf. 86130600 eller via hjemmesiden her http://www.askt.dk/hvem-er-vi/advokater/anette-floee

Læs også: Sådan får du et testamente som sikrer dig og din familie


Skrevet af