Du er her:min barsel»Artikler»Psykologi»5 nyttige råd til hverdagen med dit sensitive barn

5 nyttige råd til hverdagen med dit sensitive barn

Skrevet af 

Når dit sensitive barn bliver overstimuleret af indtryk, kommer det ud af balance. Selv når det drejer sig om positive indtryk og oplevelser, kan dit barn reagere negativt, hvis intensiteten og mængden er for høj. Når dit barn er overstimuleret, har det brug for ro og tryghed, indtil kroppens reaktion på stress er dæmpet. Det er vigtigt for dit barn, at du hjælper det til at komme tilbage til et normalt hvileleje, hvor nervesystemet er i balance. Her er hvad du kan gøre i hverdagen: 


1)  Skab en god balance mellem stimulation og ro

Hvis dit barn ofte er ked af det og utilfreds, kan det være, fordi det bliver ’kvikket op’ med for mange aktiviteter. Cafébesøg, babysvømning, mødregruppe kan være en vigtig ’livsnerve’ i din hverdag som mor. Men undersøg, om nogle af aktiviteterne går dit sensitive barn på nerverne. 


En mor fandt ud af, at hvis hun gik en tur i parken med sin veninde i stedet for at sidde på café, var hendes sensitive datter rolig og glad bagefter. Det betød, at hun ikke skulle ’betale regningen’ for cafébesøget, som tidligere havde været langvarige skrigeture, som opstod, fordi hendes datter var blevet overstimuleret. 

2)  Få en god snak med andre om dit barns behov

Tal med bedsteforældre, andre i familien og dem, der står dig og dit barn nær. Det er ikke altid nødvendigt at sige ’mit barn er sensitivt’. Du kan også vælge at forklare, hvad dit barn har brug for, på en mere konkret måde. Du kan eksempelvis sige: 

”Han skal bruge mere tid til at vænne sig til at være sammen med dig igen end andre børn. Han kan godt genkende dig og han kan godt lide dig. Men han har det bedst, når han får lov at kigge på i et stykke tid, inden han kommer hen på skødet af dig.” 

Hvis du synes, det er svært at tale med andre om de situationer, hvor dit sensitive barn reagerer lidt anderledes, kan det hjælpe dig at være godt forberedt.

3)  Vær godt forberedt på, hvordan du beroliger dit barn, når det er overvældet

Giv dig god tid til at berolige dit barn. Skift ikke ’febrilsk’ mellem én strategi og den næste, når dit barn er ulykkeligt. Lad dit barn bruge lang tid på at sidde hos dig og føle sig tryg i din favn. Hvis din ryg kan holde til det, kan du bære dit barn i en slynge.   
Nogle sensitive børn har brug for, at du ikke holder dem i favnen, hvis de er kraftigt overstimulerede. Hvis dit barn hører til den type, kan det i stedet have brug for at ligge i et mørkt og stille rum. Du kan ligge i nærheden og lade en hånd hvile nænsomt på din babys krop. Hvis du samtidig selv falder til ro – f.eks. ved at lave en vejrtrækningsøvelser – vil dine rolige følelser smitte dit sensitive barn. 

Lav en indre huskeliste over de ting, der især beroliger dit barn, når det er overstimuleret. Det giver mere indre ro at være velforberedt.


4)  Vær lydhør og åben 

På godt og ondt er dit sensitive barn mere påvirket af den sociale kontakt end de fleste andre børn. 

Bliv god til at læse, hvad dit barn har brug for. Vis det, at du forstår, hvad det føler. Vær lydhør, når det udtrykker sit ønske om at kontakt og mere stimulation. Støt det i at udforske verden og tænk ikke, at du hele tiden skal skærme og beskytte det, fordi det er sensitivt. Risikoen er, at du overbeskytter dit barn og på den måde bidrager til at gøre det ængsteligt. 

Vis samtidig dit barn, at du forstår dets grænser. Også selvom grænserne nogle gange er lidt anderledes end hos mindre sensitive børn. Det handler om at skifte mellem aktivitet og hvile, og behovet kan variere fra dag til dag og i forhold til dit barns døgnrytme. Alle børn har brug for lydhørhed, men dit sensitive barn reagerer mere positivt, når du er lydhør og mere negativt, når du ikke er. Du skal ikke være en perfekt ’tankelæser’, men blot forsøge at være god nok.  

5)  Vær opmærksom på dit barns sensitivitet, når det skal passes uden for hjemmet

Undersøgelser af børn med sensitive træk peger på, at de hurtigere bliver stressede, når der sker meget omkring dem. Et roligt miljø med faste rutiner og en høj grad af tryghed vil støtte og styrke dit sensitive barn. 

Dit sensitive barn kan have gavn af en længere tids indslusning i vuggestue eller dagpleje end gennemsnittet af børn. 

Indstil dig også på, at dit sensitive barn i en periode kan reagere mere kraftigt på at blive passet uden for hjemmet end andre børn. Sørg for, at du får et godt samarbejde med pædagoger og dagplejere, så du føler dig tryg ved det sted, dit barn skal være.

Hvis dit barn reagerer meget kraftigt, kan det nogle gange være en bedre løsning at sænke det ugentlige timetal i stedet for helt at opgive pasning uden for hjemmet. Det kan være, at dit sensitive barn sagtens kan trives, når blot det er i en ’mindre dosis’.

Læs også: Forstå og styrk dit sensitive barn

I vores bøger Sensitive børn – fra sårbarhed til styrke og Fordelen ved at være sensitiv, samt på vores hjemmeside sensitiv.dk kan du læse mere om typiske kendetegn og hvad du kan gøre i hverdagen.

Her kan du også finde flere gode råd, som du kan tale med dit barns fagpersoner om.
Skrevet af