Du er her:min barsel»Nyheder»Vi vil have hormonforstyrrende stoffer af hylderne
tirsdag, 02 januar 2018

Vi vil have hormonforstyrrende stoffer af hylderne

Skrevet af 
Hormonforstyrrende stoffer er overalt i vores hverdag og findes i alt lige fra bagepapir til møbler. Ikke overraskende viser en Gallup undersøgelse at danskerne vil have hormonforstyrrende stoffer ud af dagligdagen.

De er alle vegne, de hormonforstyrrende stoffer: De er i dine pizzabakker, din mad-embalage og dit madpapir, i ungernes legetøj, i møbler, i rengøringsmidler, i dine cremer og din make-up. Men nu har danskerne fået nok og vil have de hormonforstyrrende stoffer af hylderne. 

Det drejer sig om ialt 564 såkaldte hormonforstyrrende stoffer, der mistænkes for at være kræftfremkaldende og forringe fertiliteten både hos mænd og kvinder. 

Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip mener, at vi er i gang med et stort menneskeligt eksperiment med brugen af så mange af de  hormonforstyrrende stoffer. Et eksperiment, som i længden kan betyde, at vi ikke kan overleve, fordi vi ikke længere kan få børn. 

Deodoranter uden hormonforstyrrende stoffer
 

Senest har forskere på Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet fundet frem til, at to hormonforstyrrende stoffer i kroppen hos gravide kvinder øger risikoen for abort helt op til 16 gange. 
 
Udfra Gallup-undersøgelsen mener danskerne, at Danmark skal gå foran og forbyde de hormonforstyrrende stoffer. Ifølge en meningsmåling som Gallup har lavet er over 65 procent for, at Danmark ikke bør afvente fælles EU-regler, mens andre 24,1 procent svarer, at de er overvejende enige.
 

Den bedste beskyttelse får vi med et EU-forbud, fordi langt størstedelen af de varer, som vi køber, er produceret uden for Danmarks grænser. 

Cremer og shampoo uden hormonforstyrrende stoffer


Læs også: Bliv gravid - Sådan styrker du din fertilitet

Kilde: Danskerne vil have nationalt forbud mod hormonkemi