Du er her:min barsel»Nyheder»Pædagog om nye sprogtests: brug pengene på at tale med børnene i stedet
torsdag, 02 februar 2017

Pædagog om nye sprogtests: brug pengene på at tale med børnene i stedet

Skrevet af 

Det er helt almindelig hverdag, når børn i danske institutioner oplever alt for meget larm og alt for lidt omsorg fra pædagogerne. Deres sproglige kompetencer lider under det. I et læserbrev i Information anbefaler Inge Houman, pædagog gennem 37 år, at KL dropper ideen om sprogtest af 3årige og i stedet sikrer, at børnene har tilstrækkelig med voksenkontakt i institutionernes dagligdag.

1 voksen til 20 børn. Det ses ifølge Inge Houman ofte i danske institutioner. I en institution bør der være tid til, at børns sociale relationer trænes. At børnene lærer sanglege, får fortalt historier og øver sig på at tale. Men med så få timer til rådighed, som pædagogerne har til hvert enkelt barn i dag, kan opgaven med at støtte børns sproglige udvikling – og anden udvikling i øvrigt – ikke løftes af det pædagogiske personale.

Inge Houman beskriver f.eks., hvordan man om eftermiddagen er 3 voksne til 40 børnehavebørn. Værre bliver det fra kl 15, hvor der kun er 2 voksne til 35 børn. Til dem, der er tilbage til lukketid til 17, er der kun 1 voksen til stede, selvom der ikke er et minimum for, hvor mange børn, der stadig er i institutionen ved lukketid.

I en vuggestue kan man f.eks. opleve, at der kl. 15.40 er 11 børn og kun 1 voksen. Så er der altså ikke tid til at spille et spil og tale nærværende med 11 trætte børn under 3 år.

Det er ”råpasning”, kalder Inge Houman det. Opbevaring af børn. Intet andet. Og når dette er hverdagskost er der sjældent tid til fordybende samtaler med børnene.

Det er ærgeligt i mere end en henseende, men hvis vi kun stiller skarpt på sproget, så skabes sproget i relationer med andre, og det kræver vejledning af voksne, kompetente og opmærksomme mennesker omkring børnene. Børn lærer ikke at tale hensigtsmæssigt af sig selv. Slet ikke i den moderne verden, hvor de alt for ofte sidder alene med en Ipad eller oplever deres forældre kigge på mobilen i stedet for at høre, hvad barnet siger.

Vi skal som forældre huske at tale med børnene. Sæt ord på, hvad I sammen ser, oplever, husker eller føler. Om biler på vejen, om insekter og om jer selv. Pædagogerne vil også gerne give børnene nærvær og sproglig opmærksomhed, men vilkårene er vanskelige med de gentagne besparelser på området.

Brug pengene på flere timer til pædagogerne, ikke på sprogtests, konkluderer den erfarne pædagog.

Kilde:Information.dk: Brug pengene på pædagoger i stedet for tests 

Læs evt. også her om the Thirty Million Words initative, som understøtter og viser betydningen af sprogstimulering af børn - og bliv selv inspireret til, hvordan du kan tale mere med dit barn.