Du er her:min barsel»Nyheder»Færre ftalater blandt gravide
mandag, 11 januar 2016

Færre ftalater blandt gravide

Skrevet af 

En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet og Odense Børnekohorte, under HCA Børnehospital på OUH, viser, at oplysning og advarsler virker. Der er idag markant færre ftalater blandt gravide.

Undersøgelsen fra Syddansk Universitet og Odense Børnekohorte vidner om rekordlave niveauer af ftalater målt ud fra 245 gravide fynboer.

Niveauet er ikke bare lavere end tidligere danske målte niveauer, men også lavere i forhold til målinger hos eksempelvis svenske og amerikanske gravide.

Professor ved SDU og forskningsleder for Odense Børnekohorte Tina Kold Jensen, vurderer, at ftalatniveauet blandt de fynske gravide kvinder nu er så lavt, at det ikke vil påvirker fostrene.  

Tidligere studier har peget på en sammenhæng mellem gravides ftalatniveau og dårlig sædkvalitet hos de gravides drengebørn.

Den positive udvikling formodes at være en kombination af de danske myndigheders indsats for at begrænse ftalater i produkter og et højt informationsniveau, som har skabt stor opmærksomhed i befolkningen om de hormonforstyrrende stoffer, mener Tina Kold Jensen.

Tina Kold Jensen påpejer at der dog fortsat kan måles spor af fthalater og andre hormonforstyrrende stoffer i urinen hos næsten alle gravide og opfordrer gravide til fortsat at bruge så lidt make-up som overhovedet muligt samt generelt bruge svanemærkede produkter.