Du er her:min barsel»Artikler»Kost»Kom godt i gang med en kostomlægning

Kom godt i gang med en kostomlægning

Skrevet af 

Uanset om du er gravid eller ej, er der mange gode grunde til at spise sundt. Men under en graviditet har du også et lille foster at tage hensyn til.
I dag ved man, at det som mor spiser og drikker under graviditeten, påvirker barnet. Fx kan alkohol give skader på hjernen og en kost som er fattig på folinsyre kan medføre, at kvinder føder børn med rygmarvsbrok eller blodmangel.
En sund kost under graviditet forbygger graviditetsdiabetes og en stor vægtstigning. Gener, som forstoppelse og sure opstød under graviditet, kan også mindskes eller undgås med en fornuftig kost.

 
 

Undgå eller begræns

Efterhånden ved de fleste at sukker og hvidt brød kan give vægtproblemer og øge risikoen for diabetes. Men hvidt brød kan også være årsag til forstoppelse og sukkerholdig mad kan give for meget mavesyre.
 
Kunstige sødestoffer, der brugs til at søde med i light-produkter, har ikke noget med mad at gøre. Nyere forskning peger på, at indtag af sødestoffer kan være skyld i, at kvinder føder for tidligt, og at vi faktisk tager på frem for at tabe os ved at spise og drikke light-produkter. 1,2
 
Det er også at foretrække at spise økologisk mad, så man undgår sprøjtegifte. I fx importerede havregryn og vindruer har man fundet et insektmiddel, som er forbudt i Danmark. Undersøgelser fra USA har vist, at dette middel kan gøre skade på hjernens udvikling hos små børn, hvis moderen har indtaget dette middel under graviditeten³. Når du spiser økologisk undgår du også problematiske tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler.

 
 
 

Kom godt i gang

Hvis du hidtil ikke har tænkt så meget over din kost, men gerne vil gøre det bedst for dig selv og dit barn, kan det være en god ide at følge disse basale råd:
 
Spis masser af grøntsager og lidt frugt, æg og kød fra glade dyr, lidt fisk, bønner og linser, fuldkorn samt masser af sunde fedtstoffer.

De sunde fedtstoffer som nødder, frø og kerner, avocado, oliven og koldpressede planteolier smører vores led og hud. 60 % af hjernen består af fedt, og det er ikke lige gyldigt, om du fodrer den lilles hjerne med pomfritfedt eller olivenolie. Alle vores millioner af celler består af en dobbelt fedtmembran, som gerne skal være smidig. Der er næsten ikke et organ eller en proces i kroppen, som ikke er afhængig af sunde fedtsyrer. Fedtstoffer og protein ligger i mavesækken op til fire timer, og holder dig mæt meget længere end hvidt brød.
 

Gode ideer til dagens måltider

Æg og æggeretter er en sund og mættende morgenmad. Grød, havregryn eller et surmælksprodukt med et drys af mandler og blåbær er også godt.
 
Til frokost kan du spise rester fra din aftensmad eller en skive rugbrød med fiskepålæg, æg og avocado. En kyllingesalat med en god olie-eddikedressing synes de fleste også om.
 
Din aftensmad kan bestå af kød fra glade dyr, kartofler, brune ris eller fuldkornspasta samt en halv tallerkenfuld grønt med en god dressing.
Til mellemmåltider kan du med fordel bruge groft knækbrød eller rugbrød med peanutbutter, humus eller pålæg. Du kan også blende en tyk smoothie og drysse mysli på eller spise en blandet skål med nødder samt lidt frugt eller grønt.

 
 

Drikkelse

Det er vigtigt at drikke godt med vand for at rense affaldsstoffer ud hos både mor og barn. Undgå for meget kaffe og koffeinholdige drikke og drop light sodavand.

Hvis du indimellem har trang til andet end vand, så prøv med grøntsagssaft, æblemost eller hyldeblomstsaft med danskvand.
Men tag det roligt og nyd det, når du engang i mellem skejer ud. Prøv alt i alt at spis rigtig mad tilberedt fra bunden med gode råvare, gerne økologisk eller dansk.
Nyd din mad og graviditet uden at være bange for at gå til en grillfest eller spise en stor is med guf.

Du kan bl.a. finde mere inspiration i denne E-bog om kostomlægning

Kilde: 

1. Halldorsson TI et al. Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women. Am J Clin Nutr 2010.
2. Eva Polyák et al. Effects of artificial sweeteners on body weight, food and drink intake. A. Physiol. 2010
3. Rauh et al. Brain anomalies in children exposed prenatally to common organophosphate pesticide 2012

 
 
Skrevet af