Du er her:min barsel»Artikler»Barnets udvikling»Gravides følsomhed er en biologisk beskyttelse

Gravides følsomhed er en biologisk beskyttelse

Skrevet af 

Herhjemme forventer vi, at gravide kvinder kan fortsætte med at gå på arbejde, deltage i sociale sammenkomster, rejse og i det hele taget være sig selv i langt de fleste tilfælde. Mange kvinder arbejder helt til slutningen af graviditeten. Der jokes måske med, at gravide har let til tårer og spiser tavlekridt og syltede agurker, men overordnet anses det ikke som ønskværdigt hverken for den gravide eller for fx en arbejdsplads, at der skal tages ekstraordinære hensyn til gravide kvinder.

At skulle anskue gravide for yderst følsomme for fx høje lyde, utryghed og stressede situationer på arbejdet fremhæver forskellen på mænd og kvinder på en måde, som går stik imod ligestillingsidealet i Danmark.

For følsomhed anses som en svaghed, og dermed ville graviditetens særlige følsomhed medføre stigmatisering af gravide som svage.

Det har voldsomme konsekvenser for kvindens ligestilling generelt, hvis graviditet forbindes med svaghed – og derfor modarbejder rigtig mange gravide kvinder den forbindelse dagligt. Ofte ligefrem benægtes den særlige følsomhed, som gravide intuitivt føler, når de i månederne med voksende liv i maven kan mærke, hvordan verden simpelthen påvirker både krop og sind mere, end de er vant til fra før graviditeten.

Men det er faktisk en stor misforståelse, kan man læse i Huffington Post. For gravides særlige følsomhed er en vigtig biologisk funktion og ikke noget at lave sjov med. Det er alvor.

Følsomheden signalerer til den gravide, at det liv, hun bærer, allerede fra undfangelsen kan tage alvorligt skade af hendes livsstil og de sociale og psykiske stimulanser, hun modtager.


Det har længe stået klart, at rygning, alkohol og særlige fødevarer har klare negative konsekvenser for både den gravide og fostret. Faktisk er den grundlæggende opfattelse nu, at det, man som gravid indtager, også indtages af det lille barn via navlestrengen. Men hidtil har vi nok mest tænkt på mad, røg og alkohol og den opfattelse er for indskrænket, viser mange studier fra overalt i verden.

Barnet i maven påvirkes af alt, moderen foretager sig, indtager og udskiller. Det betyder, at de hormoner, som moderen danner i stressede situationer eller sågar i traumatiske situationer såsom ulykker eller voldsomme skænderier, i høj grad har betydning for barnets udvikling.

 

Kvinder, der har været udsat for traumer, misbrug, ulykker og øget stress viser sig at føde børn med forhøjet risiko for indlæringsvanskeligheder, misbrugstendenser, skizofreni, angst, astma og andre psykiske, biologiske og sociale problemer. Gravides følsomhed er dermed en meget vigtig markør for, hvornår hun bør trække sig og simpelthen stå af ræset. Beskytte sig selv og det lille barn indeni.

Den viden er på en eller anden måde gået tabt i vores moderne verden. Hos nogle traditionelle stammesamfund er det stadig sådan, at gravide helt fra de tidligste graviditetstegn og til barnet er født skal skånes fra bl.a. vrede og stress, fordi det indre miljø i livmoderen påvirker barnet lang tid efter fødslen.

Måske er det et hint om, at vi skal tage gravides følsomhed mere alvorligt?

Kilde. Huffington post: Health begins before birth: The womb as the cradle og life

Ted Talk om, hvordan traumer nedarves i generationer: https://drgabormate.com

Link til mere information om dokumentaren ”In Utero”, som handler om, hvordan tiden i livmoderen påvirker os mennesker: http://www.inuterofilm.com

Skrevet af